• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Νίκη των Δημοκρατικών στην Αριζόνα – Επανάληψη των εκλογών ζητά ο Τραμπ

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Δημοκρατικός Mark Keli είναι ο νικητής των εκλογών για την μία έδρα της Αριζόνας στη Γερουσία, καθώς σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων κλείδωσε το προβάδισμά τους έναντι του Ρεπουμπλικάνου Blake Masters.

    Ο Κέλι φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 51,8%, έναντι 46,1% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, διασφαλίζοντας ένα προβάδισμα λίγο μεγαλύτερο των 120.000 ψήφων.

    Με την έδρα της Αριζόνα, οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον 49 έδρες στη Γερουσία, έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων.  Αυτό που πλέον απομένει είναι τα αποτελέσματα της Νεβάδα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος Adam Laxalt προηγείται με λιγότερες από 1000 ψήφους από τη Δημοκρατική Catherine Cortez Masto, έχοντας καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων καθώς και η επαναληπτική διαδιακασία στην Τζόρτζια, στην οποία ωστόσο οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως έχουν ένα προβάδισμα, δεδομένου πως ο τρίτος σε σειρά ψήφων υποψήφιος της πολιτείας συγκέντρωσε τις προτιμήσεις ατόμων που βρίσκονται πιο Αριστερά από τους Δημοκρατικούς.

    Με αυτά τα δεδομένα, η Γερουσία φαίνεται πως πλησιάζει πολύ πιο κοντά στον έλεγχο των Δημοκρατικών, καθώς στην πραγματικότητα τους αρκεί η νίκη σε μόλις μία από τις δύο πολιτείες.

    Η νίκη του Keli στην Αριζόνα, έφερε πάντως την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία και ζήτησε την επανάληψη των εκλογών στην πολιτεία.

    «Ανόητοι, και πιθανότατα διεφθαρμένοι, αξιωματούχοι έχασαν τον έλεγχο των νοθευμένων εκλογών στην Αριζόνα» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social, το κοινωνικό δίκτυο που ίδρυσε μετά τον αποκλεισμό του από το Twitter.

    «Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα νέες εκλογές!» συμπλήρωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι πολλές από τις ηλεκτρονικές κάλπες στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα δεν λειτουργούσαν. «Πρόκειται για απάτη και εκλογική νοθεία» έγραψε χωρίς να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο.

    Αν και το αποτέλεσμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων δείχνει μια νίκη των Ρεπουμπλικανών (έστω και χωρίς να υπάρξει το αναμενόμενο «κόκκινο κύμα»), οι ενδιάμεσες εκλογές κατέληξαν σε μια προσωπική καταστροφή για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που ο ίδιος επέβαλε στους Ρεπουμπλικάνους απέτυχαν παταγωδώς, με χαρακτηριστικότερη την υποψηφιότητα του Τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ στην Πενσυλβάνια. Προσωπικές επιλογές του Τραμπ ήταν άλλωστε και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα, Blake Masters όπως και ο πρώην παίκτης του ράγκμπι Herschel Walker για την Τζόρτζια.

    Αντίθετα, κατά τις εκλογές αναδείχθηκαν ως πρωταγωνιστές στους ρεπουμπλικάνους στελέχη που είχαν ασκήσει κριτική στον Τραμπ, με κυριότερο από αυτούς τον κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.



    ΣΧΟΛΙΑ