• Διεθνής πολιτική

    Υπ. Άμυνας Γερμανίας: Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση για τα Leopard

    • NewsRoom
    Μπόρις Πιστόριους

    Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους


    Η Γερμανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απόφαση για την αποστολή ή μη των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard προς την Ουκρανία, ανέφερε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι το θέμα “συζητήθηκε” μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά “καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί”. “Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard”, είπε ο Πιστόριους.

    Παράλληλα, το αν θα προσφέρουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα το αποφασίσουν σήμερα σε συνάντησή τους στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν

    “Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (…) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πιστόριους.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την “εντύπωση” πως η Γερμανία μόνο είναι ενάντι στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

    “Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη” του Βερολίνου, είπε ο υπουργός εκτιμώντας ότι “υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων”.

    Να σημειωθεί ότι η Γερμανία δέχεται ολοένα και περισσότερη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

    Διατεθειμένες να παράσχουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό δήλωσαν η Πολωνία και η Φινλανδία, αλλά μόνο έχοντας τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.

    Υπενθυμίζεται ότι μια επανεξαγωγή ή δωρεά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής έχει ως όρο την έγκριση του Βερολίνου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες για την αμυντική βιομηχανία τους.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση στους συμμάχους τους να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας σε κρίσιμες επερχόμενες μάχες.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Δεν εξαρτάται η αποστoλή Leopard στην Ουκρανία από τα αμερικανικά Abrams



    ΣΧΟΛΙΑ