• Διεθνής πολιτική

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων για Ντόναλντ Τραμπ: «Συντριπτικά στοιχεία» τον συνδέουν με την εισβολή στο Καπιτώλιο

    • NewsRoom
    Donald Trump - Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος ΗΠΑ


    Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ζήτησε την Παρασκευή από τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει έγγραφα και μαρτυρία ενόρκως.

    Η Επιτροπή έστειλε κλήτευση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και στην σχετική επιστολή τους, ο πρόεδρος Bennie Thompson και η αντιπρόεδρος Liz Cheney, αναφέρουν:

    “Όπως αποδείχθηκε στις ακροάσεις μας, έχουμε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων πρώην διορισθέντων και προσωπικού σας, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέπατε μια πολυμερή προσπάθεια για να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και να εμποδίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας”.

    Η επιτροπή ζητά από τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει έγγραφα έως τις 4 Νοεμβρίου και “να παρευρεθεί σε μία ή περισσότερες ημέρες κατάθεσης μαρτυριών που ξεκινούν στις 14 Νοεμβρίου”.

    Η επιτροπή δημοσίευσε ολόκληρη την κλήτευση που έστειλε στον Τραμπ μαζί με τα έγγραφα που ζητά.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εφόσον δεν συμμορφωθεί με την κλήτευση για κατάθεση.

    Η Επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε ομόφωνα στις 13 Οκτωβρίου υπέρ της κλήτευσης του Τραμπ.

    Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που καλείται ένας πρώην πρόεδρος να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως εξήγησαν οι βουλευτές οι οποίοι κατηγορούν τον Τραμπ ότι “ενορχήστρωσε και επέβλεψε αυτοπροσώπως” την εκστρατεία για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

    Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ