ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βουλγαρική κυβέρνηση επικύρωσε σήμερα, μερικές ημέρες μετά μια ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, την άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Οι βουλευτές τάχθηκαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιουνίου και ενεργεί ως διαμεσολαβητής στο θέμα αυτό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τότε “ικανοποίηση” για την ψηφοφορία, μιλώντας για μια “σημαντική πρόοδο” παρότι υπάρχει “ακόμη δουλειά” που πρέπει να γίνει.
Ένα διμερές πρωτόκολλο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών.
Από το 2020, η βουλγαρική θέση εμπόδιζε την έναρξη των διαπραγματεύσεων όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και με τα Τίρανα, τις δύο υποψηφιότητες που συνδέονται με την ΕΕ.
Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων έχει αυξηθεί, και το θέμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος της περιοχής τίθεται κατά τρόπο πιο πιεστικό.
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που βρίσκεται επί τάπητος, τα Σκόπια πρέπει κυρίως να δεσμευτούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους για να περιλάβουν τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να “εφαρμόσουν” μια συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους.
Η Βόρεια Μακεδονία καλείται επίσης να αναθεωρήσει τα σχολικά της προγράμματα και να ανοίξει τα αρχεία της κομμουνιστικής αστυνομίας που πρέπει να δείχνουν την κακομεταχείριση που επιφυλασσόταν στους Βούλγαρους σε αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.
Το θέμα της γλώσσας, που η Σόφια θεωρεί ως μια βουλγαρική διάλεκτο, είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτή η πρόταση συμβιβασμού “υπό την υφιστάμενη μορφή της” ήταν “απαράδεκτη”.
Διαβάστε επίσης
Βουλγαρία: Απελαύνει 70 Ρώσους διπλωμάτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νίκη Κεραμέως: Στα 1.516 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στους διακινητές μεταναστών
- Έβρος: Τραγωδία με δύο νεκρούς μετανάστες – Προσπάθησαν να περάσουν το ποτάμι και τους βρήκαν παγωμένους
- Αραγτσί: Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ακόμα σε περίπτωση πολέμου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.