• Διεθνής πολιτική

    Η Τζόρτζια Μελόνι γυρίζει σελίδα από την εποχή Ντράγκι: Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

    • Bloomberg
    Τζόρτζια Μελόνι

    Τζόρτζια Μελόνι πηγή: Bloomberg


    Η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε με καθαρή πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία και αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

    Η συμμαχία της, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τo Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περίπου το 43% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της RAI, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αυτό δίνει στη συμμαχία τουλάχιστον 114 έδρες στη Γερουσία, όπου απαιτούνται 104 για την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

    Η Μελόνι αναδείχθηκε από τις πολιτικές παρυφές, αφότου ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία έφερε τη σταθερότητα στη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες μετά το τραύμα της πανδημίας. Ωστόσο, η χαρισματική, όπως τη χαρακτηρίζει το Bloomberg, 45χρονη έχει μικρή εμπειρία διακυβέρνησης και θα αναλάβει καθήκοντα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα της.

    Οι traders αγνόησαν τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών στις αγορές της Ασίας, με την προσοχή να επικεντρώνεται στην πτώση της λίρας. Η στερλίνα υποχώρησε έως και 3,7% έναντι του ευρώ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της έναντι του ενιαίου νομίσματος από τον απόηχο της ψηφοφορίας για το Brexit το 2016.

    Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

    Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδοτεί τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και πλήττει την ανάπτυξη. Το πλήγμα στα οικονομικά της Ιταλίας και η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ωθήσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε πάνω από 4,3% σε σύγκριση με λιγότερο από 1% τον Δεκέμβριο.

    “Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης. Και αύριο θα πρέπει να δείξουμε τι αξίζουμε”, δήλωσε η Μελόνι στους υποστηρικτές της τις πρώτες πρωινές ώρες την Δευτέρα.

    Μόλις ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα της συνταγματικής διαδικασίας προβλέπει ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα διαβουλευτεί με τους ηγέτες των κομμάτων προτού, σχεδόν σίγουρα, προτείνει την Μελόνι για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες.

    Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο έχει μειωθεί σε 200 γερουσιαστές και 400 βουλευτές της Κάτω Βουλής, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου.

    Προβληματισμός για τις μεταρρυθμίσεις του Ντράγκι

    Η Μελόνι ξεκίνησε την πολιτική ως ακροδεξιά ακτιβίστρια τη δεκαετία του 1990 και η προεκλογική της εκστρατεία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σφοδρές επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεταναστών και των ομάδων LGBTQ. Αλλά έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

    “Το ερώτημα είναι αν θα παρεκκλίνει από το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Ντράγκι, γεγονός που θα επηρεάσει το αν θα συνεχίσουν να ρέουν τα κεφάλαια από την ΕΕ”, δήλωσε ο Geoffrey Yu, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

    Η Μελόνι επιδιώκει να έχει μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση καθώς θα προσπαθήσει να αντιστρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχε εισαγάγει ο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη. Η επιδίωξη σημαντικών αναθεωρήσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα σχέδιο δαπανών για περίπου 200 δισ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Ντράγκι έχει ξοδέψει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις, αλλά αντιστάθηκε στην πολιτική πίεση για διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα διλήμματα με τα οποία θα πρέπει να παλέψει μια κυβέρνηση υπό την Μελόνι. Η ακροδεξιά συμμαχία έχει επίσης αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση του παρωχημένου φορολογικού συστήματος και στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού, δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για να έρθουν τα κεφάλαια της ΕΕ.

    Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει γρήγορα ένα σχέδιο προϋπολογισμού πριν από το τέλος του έτους, το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία της Ιταλίας είναι πιθανό να αναπτυχθεί μόνο κατά περίπου 0,4% το επόμενο έτος σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 2,4% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

    Οι επενδυτές ενδέχεται να πατήσουν γρήγορα το κουμπί των πωλήσεων

    “Το αποτέλεσμα αυτό είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες και θα πρέπει να εκληφθεί ως σχετικά φιλικό προς την αγορά”, δήλωσε ο Francesco Castelli, υψηλόβαθμο στέλεχος της Banor Capital, προσθέτοντας ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί τώρα στο ποιος θα διοριστεί στις καίριες κυβερνητικές θέσεις. Ο Castelli προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι επενδυτές δεν θα είναι “πρόθυμοι να ανεχθούν την ευρωσκεπτικιστική ρητορική και ενδέχεται να πατήσουν γρήγορα το κουμπί των πωλήσεων”.

    The next government has to keep debt stable while wrestling with the energy crisis
    Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει το χρέος σταθερό ενώ παλεύει με την ενεργειακή κρίση

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Enrico Letta, ο κύριος αντίπαλος της Μελόνι, ήρθε δεύτερο με 19% των ψήφων και πρόκειται να ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε κατέγραψε άνοδο διεκδικώντας περίπου 16% και είναι πιθανό να αποτελέσει άλλη μια σημαντική δύναμη στην αντιπολίτευση.

    Καθώς προσβλέπει στην ενδεχόμενη ανάληψη των καθηκόντων της προς το τέλος του επόμενου μήνα, η Μελόνι θα παρακολουθεί στενά τον σύμμαχό της στον συνασπισμό Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε περίπου το 9% των ψήφων. Ο Σαλβίνι έβλεπε τον εαυτό του ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας το 2019, όταν το κόμμα του προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις με 34%, και δέχθηκε απρόθυμα το γεγονός ότι πρέπει να παίξει τον δεύτερο ρόλο.

    “Δεν θα αργήσει η ώρα που η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί από τις εσωτερικές εντάσεις”, δήλωσε η Giorgia Serughetti, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. “Η χαμηλή υποστήριξη της Λέγκα δεν ήταν αναμενόμενη. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μελόνι, αλλά με υψηλό βαθμό εσωτερικής αναταραχής”.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Σαλβίνι υιοθέτησε μια πιο επιθετική γραμμή όσον αφορά την αύξηση του δανεισμού για να βοηθήσει τους Ιταλούς να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Στην ομιλία της το βράδυ των εκλογών, η Μελόνι ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και τον Μπερλουσκόνι για την υποστήριξή τους και το πνεύμα με το οποίο είχαν αγωνιστεί, ενώ απέτισε φόρο τιμής στην ομάδα της.

    “Ξεκινάς κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο και μετά κάνεις ό,τι είναι εφικτό”, είπε, παραθέτοντας τα λόγια του Αγίου Φραγκίσκου. “Και θα καταλήξεις να πετύχεις το αδύνατο”.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ, μετανάστευση, ενέργεια: Αυτό είναι το πρόγραμμα της συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία

    Τζόρτζια Μελόνι: Κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία και πάει για πρωθυπουργός: «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς



    ΣΧΟΛΙΑ