• Διεθνής πολιτική

    Η ρωσική Δούμα «παγώνει» για μια δεκαετία την αποπληρωμή από τη Λευκορωσία χρέους 1,4 δισ.

    • NewsRoom


    Ένα σημαντικό “δώρο” στη σύμμαχό της Λευκορωσία φαίνεται έτοιμη να κάνει η Ρωσία, καθώς η Κάτω Βουλή της χώρας, γνωστή ως Δούμα, ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδια που επιτρέπουν στο Μινσκ να αναβάλει τις πληρωμές χρέους ύψους 1,4 δισ. δολαρίων προς τη Μόσχα για μια δεκαετία.

    Η Λευκορωσία από την αρχή του έτους ζήτησε από τη Μόσχα να αναδιαρθρώσει και να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της για το τρέχον έτος, αίτημα που φαίνεται να αποδέχθηκε το Κρεμλίνο μεταφέροντας τις πληρωμές χρέους της Λευκορωσίας που πρέπει να καταβληθούν μεταξύ Μαρτίου 2022 και Απριλίου 2023 για το διάστημα 2028-2033, όπως δήλωσε στη Δούμα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Τιμούρ Μαξίμοφ.

    Αλλάζει το επιτόκιο των δανεισμού

    Η Ρωσία θα αλλάξει επίσης το επιτόκιο των εν λόγω δανείων σε σταθερό, ύψους 12% ετησίως, αντί του κυμαινόμενου επιτοκίου που συνδέεται με τις αποδόσεις των ομολόγων σε ρωσικό ρούβλι OFZ που ισχύει σήμερα, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας.

    Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα ψηφισθέντα από τη Δούμα νομοσχέδια να γίνουν νόμος του κράτους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη ανάγνωσή τους, να εγκριθούν από την Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου κοινοβουλίου και στη συνέχεια να υπογραφούν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία είναι σύμμαχος της Ρωσίας και έχει υποστηρίξει τη Μόσχα στην κατά το Κρεμλίνο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που πραγματοποιεί από τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης

    Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο

    Τετ α τετ της Τζόρτζια Μελόνι με Μπάιντεν και Ερντογάν στη διάσκεψη της G20

    COP27: Ξεκινούν οι συνομιλίες για το πρώτο προσχέδιο μιας συμφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ