• Διεθνής πολιτική

    Η Μόσχα ετοιμάζει κατάλογο με μέσα και πρόσωπα που μεταδίδουν fake news

    • NewsRoom


    Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης προτίθεται να δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της κατάλογο με έντυπα, ιστοσελίδες και άτομα που μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής για τα ΜΜΕ Αλεξάντρ Ζάροφ, στο φόρουμ της Ένωσης δημοσιογράφων της Ρωσίας με τίτλο «Όλη η Ρωσία».

    Ο Ζάροφ είπε ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει έντυπα, διαδικτυακές εταιρείες και πρόσωπα που συστηματικά μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ενώ θα δημοσιοποιηθούν και οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι σε φόρουμ που είχε ως θέμα τα μέσα ενημέρωσης είχε προτείνει την δημιουργία ενός μητρώου, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Την πρόταση του Ζάροφ είχε υποστηρίξει και ο πρόεδρος της Ένωσης δημοσιογράφων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ.

    Ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής για τα ΜΜΕ ανέφερε σειρά παραδειγμάτων παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων σε σχέση με γεγονότα ή συμβάντα που σημειώθηκαν εντός της Ρωσίας.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων είναι παγκόσμιο, λέγοντας ότι «τα επαγγελματικά ΜΜΕ που εργάζονται σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού για την είδηση και μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την διασταύρωση της είδησης, δεν ενοχοποιούνται τόσο για το πρόβλημα αυτό, αλλά γίνονται όμηροι του προβλήματος αυτού».



    ΣΧΟΛΙΑ