ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπελέρης: Ζητώ την αναθεώρηση των αποφάσεων που με φυλάκισαν και μου στέρησαν τη Δημαρχία της Χειμάρρας
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα αν θα επιτραπεί στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό πως σχεδιάζουν να ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια κίνηση.
Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέταξε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους σημαντικούς αξιωματούχους της ΕΕ μια επιστολή, στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.
Τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, αναφερόταν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Όμως η Γαλλία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έπειτα από μια ειδική συνάντηση στο Λουξεμβούργο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που είναι απομονωμένη στη θέση της αυτή.
Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, τάχθηκε σήμερα το πρωί υπέρ της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας.
Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα κατάφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, αφού η Επιτροπή είχε διαπιστώσει νωρίτερα φέτος πως έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να προωθήσουν την προσπάθειά τους για ένταξη στην ΕΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Αναστάσιος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
