Απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών των φαρμακευτικών εταιρειών προκάλεσαν χθες οι ανακοινώσεις του Τραμπ -μέσω αναρτήσεων πάντα- ότι σχεδιάζει σαρωτικές μειώσεις  στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτά αργότερα αντιστράφηκαν εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού ότι η αναδιάρθρωση θα ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε υποσχεθεί, αναφέρει ο Guardian σε μια προσπάθεια να εξηγήσει  τη σημασία και τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων Τραμπ.

1

Σημειώνεται πως οι προσπάθειες του Τραμπ κατά τους τελευταίους μήνες της πρώτης θητείας του να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων απορρίφθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Αυτό το σχέδιο του «πλέον ευνοούμενου έθνους» θα είχε συνδέσει τις αποζημιώσεις για 50 φάρμακα από το Medicare με τις χαμηλότερες τιμές που καταβάλλονται από ορισμένες άλλες χώρες.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε την κίνηση αυτή αφού έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν είχε δώσει στο κοινό την ευκαιρία να σχολιάσει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέσυρε την πρόταση υπό την πίεση νοσοκομείων και φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά πέρυσι το Medicare άρχισε να διαπραγματεύεται ορισμένες τιμές για πρώτη φορά, βάσει του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού

Πώς διαβάζουν τις επιπτώσεις  οι ειδικοί

Δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο εκτελεστικό διάταγμα και δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος, εάν υπάρχει, σε εκατομμύρια Αμερικανούς με ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη εξουσία να επηρεάσει τις τιμές των φαρμάκων που καλύπτονται από το Medicare και το Medicaid.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η νέα πολιτική ασκεί πιέσεις στους διαχειριστές παροχών φαρμακευτικών προϊόντων (PMBs), στους «μεσάζοντες» όπως η Cigna, η CVS και η UnitedHealth που διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων με φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος θέλει οι φαρμακοβιομηχανίες να πωλούν περισσότερα προϊόντα απευθείας στους ασθενείς.

Η κύρια αμερικανική ομάδα πίεσης, η Φαρμακευτική Έρευνα και οι Κατασκευαστές της Αμερικής (PhMRA), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που επέτρεπε σε PMBs, ασφαλιστικές εταιρείες και νοσοκομεία να λαμβάνουν το 50% κάθε δολαρίου που δαπανάται για φάρμακα και ότι το ποσό που πηγαίνει σε μεσάζοντες συχνά υπερβαίνει την τιμή στην Ευρώπη. «Η άμεση χορήγηση αυτών των χρημάτων στους ασθενείς θα μειώσει το κόστος των φαρμάκων τους και θα μειώσει σημαντικά το χάσμα με τις ευρωπαϊκές τιμές», ανέφερε.

Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι πιθανό να αντιδράσει σθεναρά στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση. Η αμερικανική ομάδα έρευνας για την πολιτική υγείας KFF δήλωσε στο NBC News ότι «θα περίμενε από τη φαρμακευτική βιομηχανία να καταθέσει κάθε νομικό επιχείρημα σε αυτήν την πρόταση». Ωστόσο, η AstraZeneca και ο κατασκευαστής των Wegovy και Ozempic, Novo Nordisk, τήρησαν μια συμφιλιωτική στάση, λέγοντας ότι θα συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει

Τα προγράμματα Medicare και Medicaid αντιπροσωπεύουν μαζί τα δύο πέμπτα των πωλήσεων φαρμάκων στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές της UBS έχουν υπολογίσει ότι οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούσαν να δουν μια μέση πτώση 6% στα κέρδη εάν εισαχθούν τιμές του «πλέον ευνοούμενου έθνους» στα 50 κορυφαία φάρμακα στις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πτώση 10%.

Οι Bristol Myers Squibb και Pfizer θα πληγούνταν περισσότερο μεταξύ των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών και η Eli Lilly λιγότερο, ενώ στην Ευρώπη οι AstraZeneca και Novo Nordisk θα υφίσταντο το μεγαλύτερο βάρος και οι GSK και Sanofi θα υπέφεραν λιγότερο.

Η PhRMA έχει προειδοποιήσει ότι οι προγραμματισμένες μειώσεις τιμών θα «θέσουν σε κίνδυνο τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια [δολάρια] που οι εταιρείες-μέλη μας σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Αμερική». Τα κέρδη από τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ έχουν βοηθήσει εδώ και καιρό στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων θεραπειών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις, συνολικού ύψους σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς επιδιώκουν να αποτρέψουν έναν επαπειλούμενο δασμό για συγκεκριμένους τομείς . Καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά για τις περισσότερες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, είναι απίθανο το διάταγμα Τραμπ να εκτροχιάσει αυτά τα επενδυτικά σχέδια.

Πώς λειτουργεί η τιμολόγηση των φαρμάκων σε όλο τον κόσμο

Οι κυβερνήσεις καθορίζουν την τιμή των φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και άλλες χώρες διαπραγματευόμενες απευθείας με τις φαρμακευτικές εταιρείες και συχνά πληρώνουν λιγότερα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν κλιμακωτή τιμολόγηση, με τις τιμές να ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα προορισμού και μεγαλύτερες εκπτώσεις για τις φτωχότερες χώρες.

Η τιμή καταλόγου του Wegovy στις ΗΠΑ είναι 1.349 δολάρια για την μηνιαία προμήθεια, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η αρχική δόση κοστίζει από 130 λίρες το μήνα και στη Γερμανία το φάρμακο κοστίζει μεταξύ 170 ευρώ και 300 ευρώ το μήνα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για την προεδρία το 2020, έχει αποκαλέσει τις ΗΠΑ «την «αγελάδα μετρητών» της Novo Nordisk».

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ ήταν «σημαντικά υψηλότερες» από εκείνες σε καθεμία από τις 32 άλλες χώρες. Σε σύγκριση με όλες αυτές τις χώρες μαζί, οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν 256% υψηλότερες.

Φαίνεται ότι ένας ειδικός ανά τομέα φόρος έχει αποκλειστεί και τα προϊόντα έχουν γλιτώσει τους δασμούς 25% που έχουν υποστεί άλλοι τομείς όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα. Ο Τραμπ υπαινίχθηκε μια αναστολή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δώσει στις εταιρείες «πολύ χρόνο» για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα προτού αντιμετωπίσουν ένα «δασμολογικό τείχος».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ο Μητσοτάκης έφθασε στην καγκελαρία -Οι τομείς που εστιάζει η Ελλάδα

Η Ευρώπη στα Όριά της – Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή: Το Λιμενικό Σώμα ως Ασπίδα Αξιοπρέπειας και Κυριαρχίας

Marks & Spencer: Εισβολή χάκερ στα προσωπικά δεδομένα των πελατών καταγγέλλει η εταιρεία