• Διεθνής πολιτική

    Γκιουλέρ (Υπ. Άμυνας Τουρκίας): Θέλουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter, Ισπανία και Βρετανία προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία

    • NewsRoom
    Γιασάρ Γκιουλέρ, Υπ. Άμυνας Τουρκίας

    Γιασάρ Γκιουλέρ, Υπ. Άμυνας Τουρκίας


    O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει τα μαχητικά Eurofighter.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Γκιουλέρ ανέφερε αρχικά πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε».

    Τόνισε πως ενώ αρχικά η Τουρκία είχε υποβάλει αίτηση για το F-35, υπήρξαν τελικά «κάποια προβλήματα».

    «Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TAI. Εργαζόμαστε για τα Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε ναι και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί εργάζονται, εμείς όχι. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

    «Έχουμε το Hurjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κανόνας ότι θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα το ολοκληρώσουμε αύριο και θα το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα δώσουμε τον εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 είναι επιχειρησιακό, ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε: «Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για την ασφάλεια αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να πάρουμε το S-400 και να το παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400».

    Στην ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γιατί δεν το χρησιμοποιείτε;» ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε σκωπτικά πως «δεν είναι αυτό πλυντήριο ρούχων».

    Πηγή: ΕΡΤ

    Διαβάστε επίσης

    Ελιγμός Ερντογάν με τα F-16: Θα ζητήσει από τη Γερμανία Eurofighter, λέει το Bloomberg

    Ισραηλινός στρατός: Ανακοίνωσαν πως ανακαλύψαν τούνελ της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

    Τουρκία: Αναβολή της απόφασης για ένταξη Σουηδίας στο NATO (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ