• Διεθνής πολιτική

    Γιέλεν: «Δώρο» για Πούτιν-Ιράν η αδράνεια των ΗΠΑ για βοήθεια στην Ουκρανία

    Τζάνετ Γιέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν


    Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν δήλωσε σήμερα ότι η αδράνεια του Κογκρέσου σχετικά με την έγκριση νέας αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι «τίποτα λιγότερο από ένα δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το Ιράν και άλλους αντιπάλους καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

    Σε δηλώσεις της κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Ουάσιγκτον, η Γιέλεν παρότρυνε και πάλι τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να περάσει το συντομότερο, το πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

    Τα μέλη του Κογκρέσου θα παραστούν σήμερα το απόγευμα στο Καπιτώλιο, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κάνει την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

    «Όσο η Βουλή συνεχίζει να καθυστερεί, η Ρωσία κερδίζει έδαφος και η Ουκρανία αναγκάζεται να επιβάλει δελτίο στα πυρομαχικά και τις προμήθειες», είπε η Γιέλεν.

    «Η Βουλή πρέπει να δράσει και να δείξει την ισχύ της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπροστά στην επιθετικότητα του Πούτιν. Η αδράνεια του Κογκρέσου δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα δώρο στον Πούτιν το Ιράν και άλλους αντιπάλους, που είναι ενάντια στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».

    Το Ιράν προμηθεύει με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα την Ρωσία.

    Η Γιέλεν είπε επίσης ότι η δημοσιονομική υποστήριξη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις και την ήδη «ισχυρή» διαφάνεια και εποπτεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν στόχευε την αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό

    Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται στόχος να ήταν ο Ζελένσκι ή ο Μητσοτάκης

    Φον ντερ Λάιεν: Επίσημα υποψήφια του ΕΛΚ για νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ