• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Σάλος με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν – Σκάνδαλο με άχρηστες μάσκες

    Γενς Σπαν

    Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας Γερμανίας


    Θέμα απομάκρυνσης του Γενς Σπαν θέτει η ηγεσία του SPD μετά την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας ήθελε να μοιράσει πιθανώς ελαττωματικές μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό, που είχε προμηθευτεί η κυβέρνηση από την Κίνα σε άστεγους και άτομα με αναπηρίες.

    Η γερμανική κυβέρνηση είχε ξοδέψει πάνω από ένα δισ. ευρώ την άνοιξη του 2020, όταν η Ευρώπη επλήγη για πρώτη φορά από την πανδημία, για την αγορά των μασκών από την κινεζική εταιρεία Yi Cheng. Ο ΕΜΑ είχε προειδοποιήσει ότι οι μάσκες της εν λόγω εταιρείες δεν είχαν επαρκή ποιότητα φιλτραρίσματος του αέρα και απαγόρεψε την κυκλοφορία τους, αλλά ο Γιενς Σπαν κανόνισε να εξασφαλίσουν την έγκριση του αρμόδιου φορέα τεχνικής ασφάλειας TUV Nord στη Γερμανία, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel.

    Η διαδικασία με την συναίνεση του BfArM (γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για φάρμακα και ιατρικές συσκευής) προχώρησε με επείγουσα διαδικασία και ελάχιστα τεστ, χωρίς τα απαιτούμενα τεστ θερμοκρασίας και προσομοίωσης χρήσης, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα και αλληλογραφία.

    Όπως αναφέρει το περιοδικό λόγω των ανεπαρκών ελέγχων δεν επιτρέπεται ακόμη η διανομή των «άχρηστων» μασκών και μέχρι τα τέλη του περασμένου Απριλίου το απόθεμά τους έφθανε τα 301 εκατ. Συζητώντας τι να κάνουν με τις πιθανώς ελαττωματικές μάσκες το υπουργείο Υγείας, του οποίου προϊσταται ο Σπαν, φέρεται να πρότεινε σε κάποιο σημείο τη διανομή τους σε άτομα με αναπηρίες, άστεγους και δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας.

    Τελικά αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι μάσκες σε κρατικές αποθήκες μέχρι να λήξει η ισχύς του σε ένα με τέσσερα χρόνια και να αποτεφρωθεί το απόθεμα. Σύμφωνα με υπόμνημα που κυκλοφόρησε το υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας και επικαλείται το δημοσίευμα, η διανομή των μασκών αυτών θα είναι εφικτή μόνον σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», εφόσον γίνει επιτυχής επανέλεγχός τους και δώσει το ίδιο την έγκρισή του.

    Σφοδρά πυρά από SPD και άλλα κόμματα κατά του Γιενς Σπαν

    H αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο στο Βερολίνο με τον εκ των επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς να ζητά ούτε λίγο, ούτε πολύ την απομάκρυνση του Σπαν. Σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ο Μπόργιανς κάλεσε τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ να αναρωτηθεί «αν αυτή η σκανδαλώδης συμπεριφορά του Γιενς Σπαν μπορεί να γίνει ανεκτή από ένα κόμμα με χριστιανική επωνυμία. Η κοινή γνώμη δικαιούται μια γρήγορη απάντηση», είπε.

    Πυρά εκτόξευσαν και άλλα κόμματα κατά του Σπαν. Η επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας «απάνθρωπη», ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Βίλαντ Σίνενμπουργκ τόνισε ότι ο Σπαν «είτε θα πρέπει να διαψεύσει με αποδείξεις ή να υποστεί τις συνέπειες».

    Διαβάστε ακόμη:

    Τοπικές εκλογές Γερμανίας: Οριακή η διαφορά μεταξύ CDU και AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ