• Διεθνής πολιτική

    Γενί Σαφάκ: «Συμφωνία με τη Λιβύη για έρευνες της τουρκικής TPAO νότια της Κρήτης»


    Μια νέα προκλητική ενέργεια που περιλαμβάνει συμφωνίες για έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO σε περιοχές νότια της Κρήτης φέρεται να συζήτησαν ο Τούρκος  πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγιές Σαράτζ, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”.

    Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας υποστηρίζει μάλιστα πως η Ελλάδα «επιχείρησε να καταλάβει» μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. «που ανήκει στη Λιβύη», «αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».

    Ουσιαστικά η τουρκική εφημερίδα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς πως το καθοδηγούμενο από την Τουρκία καθεστώς της Τρίπολης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε «εκχώρηση» οικοπέδων στην Τουρκική εταιρεία νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με βάση το «ψευτομνημόνιο» που έχει υπογράψει με την Άγκυρα.

    Είναι πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως στο χάρτη που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα χρησιμοποιεί την αρίθμηση των λεγόμενων «οικοπέδων Μανιάτη», αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Άγκυρα. Πάντωςτα σημεία που ορίζει το «ψευτομνημόνιο» Άγκυρας – Τρίπολης είναι διαφορετικά από αυτά που εμφανίζονται στον χάρτη της εφημερίδας, ο οποίος τα τοποθετεί νοτιο-δυτικότερα, προφανώς για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα  μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.



    ΣΧΟΛΙΑ