• Διεθνής πολιτική

  Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να απομακρυνθούν 

  • NewsRoom
  Η Αίγυπτος κλείνει τη διέλευση στη Ράφα προς και από τη Λωρίδα της Γάζας


  Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα του Παλαιστίνιους σε περισσότερες συνοικίες της πόλης Ράφα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας να εκκενωθούν και να κατευθυνθούν στη “διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή” στο αλ Μαουάσι, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων μιας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

  Σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους κατοίκους, αλλά και τους εκτοπισμένους άλλων περιοχών στην περιοχή Τζαμπάλια που βρίσκεται στα βόρεια της Γάζας, αλλά και σε άλλες 11 συνοικίες να σπεύσουν άμεσα στα καταφύγια που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

  Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας μετά από εναέριο βομβαρδισμό ισραηλινών μαχητικών στην κεντρική Γάζα.

  Παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει με στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι επτά μήνες.

  Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τώρα, περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς την περιοχή Αλ Μαουάσι.

  Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα νικήσει αν δεν ξεριζώσει χιλιάδες μαχητές του κινήματος της ισλαμικής Χαμάς, για τους οποίους πιστεύει ότι έχουν αναπτυχθεί στη Ράφα.

  Ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν χθες τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, περικυκλώνοντας αποτελεσματικά την ανατολική πλευρά, σε μία επίθεση που προκάλεσε την αναστολή της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

  Το Ισραήλ είναι κεντρικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

  Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί “με ανησυχία” τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ αυτές εμφανίζονται να έχουν τοπικό χαρακτήρα γύρω από το κατεστραμμένο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και δεν φαίνεται να αντανακλούν μία εισβολή μεγάλης κλίμακας των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην πόλη.

  Ο πόλεμος προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 250 έπεσαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ.

  Από την πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα, που έχει ως αντικειμενικό σκοπό την εξουδετέρωση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

  Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τον παράκτιο θύλακα της Γάζας, προκαλώντας μία βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή.

  Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι η χρήση όπλων αμερικανικής προέλευσης από το Ισραήλ, είναι ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο στην διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, στο πλαίσιο της πιο σκληρής κριτικής που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα, κατά του Ισραήλ.

  Διαβάστε επίσης

  Προτάσεις με φαβορί και Over!  ΣΧΟΛΙΑ