Διεθνής πολιτική

Γαλλικές εκλογές: Πρώτος ο Μακρόν, αλλά μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία – Με ισχυρή δύναμη στη Βουλή η Λεπέν, ρυθμιστής οι Ρεπουμπλικάνοι

  • NewsRoom
Εμανουέλ Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν


Πρωτιά Μακρόν, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες), δείχνουν τα exit polls των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble (Μαζί) λαμβάνει 224 έδρες στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2 με βάση το exit poll της Ipsos.

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με την Ipsos, οι 149 έδρες της εκλογικής συμμαχίας  Nupes του Μελανσόν χωρίζονται ως  86 έδρες για το La France Insoumise του Μελανσόν, 28 έδρες για τους Οικολόγους, 22 έδρες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και 13 έδρες για το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με βάση το exit poll του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού LSI, η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν με τα αριστερά κόμματα κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους, αν και δεν μπορούν να προσβλέπουν στον στόχο για την πρωθυπουργία.

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ήθελαν να παίξουν ένα ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη βουλή, φαίνονται ικανοί να πετύχουν τον σκοπό τους.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα για να βρει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Olivia Gregoire.ΣΧΟΛΙΑ