• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Ζητεί από την ΕΕ μία συζήτηση «δίχως ταμπού» για τις σχέσεις της με την Τουρκία

    • NewsRoom

    Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν


    H Γαλλία, της οποίας οι σχέσεις με την Άγκυρα εκτραχύνονται διαρκώς λόγω της αντιπαράθεσής τους για την Λιβύη, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.

    «Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

    «Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

    Τον Ιανουάριο του 2018 και σε μια πιο ειρηνική χρονική περίοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη θέσει αυτό το ερώτημα στο τραπέζι, απορρίπτοντας επί της ουσίας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτείνοντας μια περισσότερο «εταιρική σχέση».

    «Γινόμαστε μάρτυρες μιας συριοποίησης, θέλουμε διευκρινήσεις για τον ρόλο της Τουρκίας»

    «Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Τουρκία στη Λιβύη, όπου πιστεύω ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας συριοποίησης», δήλωσε ο Λε Ντριάν, αναφερόμενος σε Σύρους μαχητές που η Άγκυρα μετακινεί στη Λιβύη.

    Ανεβάζοντας τις διμερείς εντάσεις σε κλιμάκωση επί αρκετούς μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους προχθές καταγγέλλοντας το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Άγκυρας στη Λιβύη στο οποίο βλέπει μια νέα απόδειξη του «κλινικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.



    ΣΧΟΛΙΑ