• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Θα επανεξεταστεί η νομοθεσία για τη δημοσίευση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας

    • NewsRoom

    Ζαν Καστέξ, πρωθυπουργός Γαλλίας


    Ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (ΔΧΣ) είπε σήμερα πως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ υποσχέθηκε να συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα εξετάσει την προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία προβλέπει τον περιορισμό της δυνατότητας των δημοσιογράφων να δημοσιοποιούν εικόνες αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

    Ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ για να συζητήσουν σχετικά με τη νομοθεσία και ότι ο Καστέξ του είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σχετικά με την πρόθεσή του να συστήσει την επιτροπή.

    Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, σε μια ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επιφορτιστεί στο να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δικαστές και «αναγνωρισμένες προσωπικότητες» θα πάρουν μέρος στην επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να δημοσιεύσει συστάσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης για το νομοσχέδιο στην ελεγχθείσα από την αντιπολίτευση γερουσία τον Ιανουάριο.

    Η εθνοσυνέλευση, όπου το κεντρώο κόμμα LaRem του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει την πλειοψηφία, ενέκρινε το νομοσχέδιο την Τρίτη, ωστόσο αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το καταψήφισαν ή απείχαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ