• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία προς Άγκυρα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, σταματήστε τις νέες προκλήσεις

    • NewsRoom
    Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος Γαλλικής Δημοκρατίας


    Κάλεσμα στην Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε το Παρίσι, αντιδρώντας στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX  και την πρόκληση με τη νέα έξοδο του Oruc Reis νότια του Καστελόριζου. 

    «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

    Νωρίτερα και η Γερμανία είχε καταδικάσει την ενέργεια της Τουρκίας, η οποία τορπιλίζει το κλίμα ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

    Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επικοινωνία του με τον Σαρλ Μισέλ, γνωστοποίησε πως η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αν και απέφυγε να επιβάλει άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας, έδωσε στην Άγκυρα προθεσμία έως τον Δεκέμβριο προκειμένου να επιβεβαιώσει πως απέχει από προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο και πως επιθυμεί τον διάλογο. Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ απείλησε την Αγκυρα πως θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την ενεργοποίηση των άρθρων των Συνθηκών που αφορούν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και την παύση των χρηματοδοτήσεων προς τρίτες χώρες.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ