Διεθνής πολιτική

G7: Στο στόχαστρο των ισχυρών η Ρωσία

  • NewsRoom
Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία για μαζικές συνέπειες αν επιτεθεί στην Ουκρανία


Οι υπουργοί Εμπορίου της G7, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να “εντείνουν τις προσπάθειές” τους για να εμποδίσουν την Ρωσία να “επωφελείται” οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να δοθεί τέλος στην εμπορική “αφέλεια” απέναντι στην Κίνα.

“Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (…) δοκιμάζεται σκληρά”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προήδρευε αυτής της συνόδου στο Βρανδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα»

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης αυτής συνόδου, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν αρχικά ότι θέλουν “να διαφοροποιήσουν” τις εμπορικές τους σχέσεις απέναντι σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ολοένα και πιο τεταμένο.

“Εμείς οι υπουργοί Εμπορίου της G7 υπογραμμίζουμε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (…) την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας”, σημείωσαν οι υπουργοί.

Στο στόχαστρό τους, η Κίνα. “Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα (…), τελείωσε η αφέλεια”, δεσμεύτηκε επίσης ο Χάμπεκ. “Η Κίνα είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά την στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια”, δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Χρηματοδοτικός μηχανισμός για το Κίεβο

Οι χώρες μέλη της G7 έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ προσκεκλημένη ήταν η Ουκρανή υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβίριντενκ. “Θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί της παράνομης επίθεσής της και να περιορίσουμε την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο”, υπογράμμισαν οι υπουργοί.

Για να υποστηριχθεί το Κίεβο, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης έναν “χρηματοδοτικό μηχανισμό” που θα αποσκοπεί στην συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν “να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μέσω διεθνούς διάσκεψης και σχεδίου ανοικοδόμησης”.

Διαβάστε επίσης

Ακυρώνονται χίλιες πτήσεις στην Γαλλία λόγω απεργίας

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι καταχράστηκαν τους πόρους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας

Οι Γερμανοί στέλνουν στο Κίεβο 50 τεθωρακισμένα οχήματαΣΧΟΛΙΑ