• Διεθνής πολιτική

    G7: Στο στόχαστρο ο ηγεμονικός ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο

    G7


    Ο ηγεμονικός ρόλος της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο εγείρει ανησυχίες μεταξύ των επτά πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να συμπήξουν ένα ενιαίο μέτωπο στην Ιταλία προκειμένου να αμφισβητήσουν τις “επιβλαβείς πρακτικές” του Πεκίνου.

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, παραπέμποντας στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Οικονομιών του Κόσμου η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα στη Στρέσα της βόρειας Ιταλίας και το οποίο εισάγει μια πολύ πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην Κίνα συγκριτικά με τη γλώσσα που οι G7 είχαν υιοθετήσει πριν ένα χρόνο, κατά τη σύνοδό τους στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας αλλά και πριν ένα μήνα ακόμη, κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

    “Θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας για να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια και να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από συστημικούς κλυδωνισμούς και ευπάθειες”, αναφέρουν οι αξιωματούχοι στο έγγραφο που είδε το Bloomberg. “Για τον σκοπό αυτό, θα εργαστούμε για να κάνουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές, αξιόπιστες, διαφοροποιημένες και βιώσιμες και να ανταποκρινόμαστε σε επιβλαβείς πρακτικές, προστατεύοντας παράλληλα κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες”.

    Αυτή η διατύπωση περί “επιβλαβών πρακτικών” απουσίαζε από προηγούμενες ανακοινώσεις των G7, το περιεχόμενο των οποίων αναφερόταν μόνο σε ένα “ελεύθερο, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες πολυμερές σύστημα”.

    Αρνητική κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-Κίνας

    Η αλλαγή σηματοδοτεί μια ορατή κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας, στα όρια του εμπορικού πολέμου, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ που μπορούν να επαναφέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – ο οποίος υπόσχεται την επιβολή ισοπεδωτικών δασμών σε όλα τα κινέζικα αγαθά.

    Βεβαίως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες να προετοιμάζουν όλο και πιο δυναμικά εμπορικά μέτρα.

    Πριν λίγες μέρες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε πλήθος προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα σε στρατηγικούς τομείς (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, Φ/Β, ιατρικές προμήθειες κλπ.), με στόχο την προστασία της αμερικανικής μεταποίησης.

    Το ανακοινωθέν της G-7 μπορεί ακόμα να αλλάξει πριν την επίσημή έγκρισή του. Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις τους το Σάββατο προτού εγκρίνουν ένα κοινά διατυπωμένο έγγραφο.

    Πληθαίνουν οι ανησυχίες

    Πολλοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες της ομάδας των Επτά εξέφρασαν τις ισχυρές ανησυχίες τους για το ότι ότι η κινεζική βιομηχανία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δικές τους οικονομίες.

    “Μία από τις συζητήσεις που είχαμε ήταν σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες με την Κίνα και την ανάγκη να λυθεί το ζήτημα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της χώρας αυτής”, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. “Πρέπει να έχουμε μια κοινή και ισχυρή απάντηση σε αυτό το ερώτημα”.

    Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία, ακόμη πρόβλημα ο πληθωρισμός

    Το προσχέδιο της ανακοίνωσης ασχολείται επίσης με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, προσθέτει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι “έχει επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από την αναμενόμενη έναντι πολλαπλών κραδασμών”.

    Το έγγραφο δείχνει ότι οι υπουργοί παραδέχονται ότι το πληθωριστικό σοκ που έπληξε τις χώρες τους τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να μην έχει λάβει οριστικό τέλος.

    “Οι αγορές εργασίας παραμένουν σχετικά εύρωστες και ο πληθωρισμός συνέχισε να μετριάζεται, αν και ο δομικός πληθωρισμός παρουσιάζει κάποια επιμονή, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών”, αναφέρεται στο έγγραφο.

    “Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο και ετερογενής μεταξύ χωρών και περιοχών”, αναφέρεται επίσης. “Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους εν μέσω της απειλής κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και των ασταθών τιμών της ενέργειας”.

    Για τα δημοσιονομικά

    Αν και τα δημοσιονομικά ζητήματα δεν είχαν επίσημα στην ατζέντα της G-7, οι υπουργοί φαίνεται επίσης ότι στο ανακοινωθέν τους θα συμφωνήσουν στην ανάγκη αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες-μέλη επιβαρύνονται με δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ τους.

    “Η σταδιακή ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη δημιουργία περισσότερου χώρου για την αντιμετώπιση νέων κραδασμών, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων και η πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για την προώθηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας, που συμπληρώνεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης δυνατότητες”, αναφέρει το προσχέδιο.

    Διαβάστε επίσης:
    Ιταλία: Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

    Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την επανάσταση» της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Σπανάκης: Σε 55.000 ανέρχονται οι νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ