• Διεθνής πολιτική

    G7: Άμεση ενίσχυση της Ουκρανίας με 19 δισ. δολάρια- Νέο πακέτο τον Ιούνιο

    • Bloomberg
    O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

    O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ


    Οι ηγέτες των κυριότερων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως (G7) θα συμφωνήσουν στην άμεση ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας με πάνω από 19 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί, επομένως βρισκόμαστε εδώ για συγκέντρωση κεφαλαίων προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα της ουκρανικής κυβέρνησης», είπε ο Λίντνερ την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G7 κοντά στη Βόννη.

    «Φαίνεται ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή», πρόσθεσε. Τα μετρητά περιλαμβάνουν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία της κυβέρνησης της Ουκρανίας να χρηματοδοτήσει τις κρατικές της ανάγκες» τους επόμενους μήνες.

    Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες ανέρχονται κάθε μήνα στα 4 με 5 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται πως μακροπρόθεσμα θα απαιτηθεί η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου αντίστοιχου του σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Η συνολική προσπάθεια ανοικοδόμησης θα κοστίσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας τον περασμένο μήνα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 35% το 2022 ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου.

     

    «Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό μήνυμα ότι τα έθνη της G7 στέκονται δίπλα στην Ουκρανία επειδή όχι μόνο υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά υπερασπίζονται τις αξίες μας», τόνισε ο Λίντνερ στο Bloomberg.

    «Είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κάναμε πολύ σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση της ρευστότητας της Ουκρανίας».

    Οι ηγέτες της G7 θα συγκεντρωθούν στη Βαυαρία της Γερμανίας στα τέλη Ιουνίου, όπου πρόκειται να αποφασιστεί ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    G7: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που θέλει να «αλλάξει» η Ρωσία

    Ζελένσκι: «Επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης» το νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ