ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε με στελέχη του κλάδου του χάλυβα, λίγες ημέρες πριν την επιβολή των ανάλογων δασμών της τάξεως του 25% από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Θέμα της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με το Reuters, η επιβίωση του κλάδου, εξετάζοντας τρόπους αντίδρασης σε αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν ως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ενώ στάθηκαν και στην παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ιδίως στην Κίνα.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο ArcelorMittal και της ThyssenKrupp, αξιωματούχοι της παγκόσμιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας IndustriALL και εκπρόσωποι των κύριων χρηστών χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή δήλωσε ότι ο Στεφάν Σεζουρνέ, Επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανική στρατηγική, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις 19 Μαρτίου, με τις προτεραιότητες και τις πρόσθετες δράσεις ανά κλάδο και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντικατάσταση των μέτρων εμπορικής διασφάλισης που λήγουν τον Ιούνιο του 2026.
Ένα βασικό ερώτημα θα είναι πώς θα προστατευθούν οι παραγωγοί της Ε.Ε. από έναν πιθανό κατακλυσμό με εισαγωγές χάλυβα που θα εκτρέπονται από τις ΗΠΑ στην πιο ανοικτή ευρωπαϊκή αγορά. «Τα 18 εκατομμύρια τόνοι, που εισάγουν σήμερα οι ΗΠΑ με τις εξαιρέσεις, θα πρέπει να βρουν άλλο μέρος (οι ΗΠΑ), αναζητούν μια ανοιχτή αγορά, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Άξελ Έγκερτ, γενικός διευθυντής της Eurofer, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα.
Η Ε.Ε. διαθέτει διασφαλίσεις με τη μορφή ποσοστώσεων χωρίς δασμούς ανά τρίμηνο και ανά χώρα για διάφορες κατηγορίες χάλυβα που χρονολογούνται από το 2018, όταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων κατά την πρώτη θητεία του στην εξουσία.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι εν λόγω διασφαλίσεις μπορούν να ισχύσουν μόνο για οκτώ έτη κατ’ ανώτατο όριο, κάτι που σημαίνει ότι θα λήξουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ στα μέσα του 2026.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εμπορική πολιτική της Ε.Ε., δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης των εγγυήσεων ή τη θέσπιση εναλλακτικού μηχανισμού. Θα μπορούσε επίσης να αυστηροποιήσει το ισχύον σύστημα.
Για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του ΠΟΕ, η Επιτροπή δεν μπορεί να αλλάξει τις συνολικές ποσοστώσεις εισαγωγών, αλλά θα μπορούσε να ρυθμίσει καλύτερα τις ξαφνικές εξάρσεις των εισαγωγών χάλυβα που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά χάλυβα της Ε.Ε., δήλωσε ο Έγκερτ.
«Ο υπόλοιπος κόσμος προστατεύει την εγχώρια χαλυβουργία του, ενώ η Ευρώπη απλώς κοιτάζει ότι υπάρχει μια ανοιχτή αγορά χωρίς να αντιδρά με αποφασιστικά μέτρα. Αυτό θα αλλάξει τώρα», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Επιθεώρηση ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΥΠΟΙΚ Βρετανίας: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεαστεί από τους δασμούς του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν για λίγο τις Alibaba, BYD και Baidu στη λίστα όσων «υποστηρίζουν» τον κινεζικό στρατό, πριν τις αποσύρουν ξανά
- Μέτε Φρεντέρικσεν: «Εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Μάρκο Ρούμπιο για τη Γροιλανδία στο Μόναχο
- Πτώση στο αλουμίνιο καθώς ο Τραμπ εξετάζει περιορισμό των δασμών σε μεταλλικά προϊόντα
- Γαλλία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους απείλησε με μαχαίρι κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι (vid)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.