• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κομισιόν εκταμίευσε την τρίτη δόση 1,5 δισ. ευρώ βοήθεια στο Κίεβο

    • NewsRoom
    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν, Πρόεδρος Κομισιόν


    Την τρίτη πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποίησε σήμερα η Κομισιόν, στο πλαίσιο του πακέτου Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας(MFA) για την Ουκρανία, αξίας έως 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Στις επιδιώξεις της ΕΕ είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική οικονομική στήριξη το 2023, επισημαίνει η Κομισιόν.

    «Με την τρίτη δόση 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά 18 δισ., η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεισφέρει για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις υποδομές της», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τη λειτουργία των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Τονίζεται επίσης ότι θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες.

    Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η Ουκρανία αποκρούει με επιτυχία την επιθετικότητα της Ρωσίας και ταυτόχρονα προωθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της. Οι γενναίοι άνθρωποι της Ουκρανίας θέλουν η καθημερινότητά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική. Με την τρίτη δόση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια, η ΕΕ συνεισφέρει ουσιαστικά για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, θα διατηρήσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και των σχολείων και θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις υποδομές της».

    Η σημερινή πληρωμή έρχεται αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων όρων πολιτικής και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κεφαλαίων. Η Ουκρανία σημείωσε ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου και την προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος. Αυτό το πόρισμα θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση δύο περαιτέρω μηνιαίων πληρωμών ύψους 1,5 δισ. ευρώ εκάστη τον Μάιο και τον Ιούνιο.

    Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ανέρχεται σε περίπου 68 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη, προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που διαφεύγουν από τον πόλεμο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Κάγια Κάλας: Τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες»

    Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία προωθεί τη «ρωσοποίηση» εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ