Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει στη Συρία περίπου 620 εκατ. ευρώ (722 εκατ. δολάρια) φέτος και το επόμενο έτος για την ανάκαμψη μετά τον πόλεμο, την αμφίδρομη υποστήριξη και την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μετά από χρόνια καταστροφής υπό το καθεστώς Άσαντ, οι ανάγκες της Συρίας για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση είναι τεράστιες, και μπορώ να το διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό.

1

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες για την αναζωογόνηση της συμφωνίας συνεργασίας με τη Συρία και ότι θα εγκαινιάσει μια νέα πολιτική συνεργασία με τη χώρα, συπεριλαμβανομένων υψηλού επιπέδου συνομιλιών στο πρώτο εξάμηνο του 2026, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πέρυσι, η ΕΕ κατήργησε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, αφού οι αντάρτες ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά από πάνω από μία δεκαετία εμφυλίου πολέμου.

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην βόρεια συριακή πόλη Χαλέπι μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη» ο συνεχής διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών.

Διαβάστε επίσης:

Κάγια Κάλας για Ιράν: Το καθεστώς φοβάται τον λαό του – Απαράδεκτη η βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών

Ομιλία Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη

Τουσκ: Ανησυχώ πολύ για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία