• Διεθνής πολιτική

    Financial Times: Η ΕΕ ετοιμάζεται να αναστείλει τη συμφωνία του 2007 με τη Ρωσία για τις βίζες στους Ρώσους ταξιδιώτες

    • NewsRoom
    ρωσίδες τουρίστριες


    Η ΕΕ πρόκειται να αναστείλει αυτή την εβδομάδα την ταξιδιωτική συμφωνία με τη Ρωσία για τις βίζες σε Ρώσους τουρίστες , υποστηρίζου σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

    Το σχέδιο για το πάγωμα της συμφωνίας του 2007 θα καταστήσει δυσκολότερο και πιο δαπανηρό για τους Ρώσους να αποκτήσουν έγγραφα της ζώνης Σένγκεν, αναφέρουν οι FT.

    Η κίνηση έρχεται καθώς ορισμένα ανατολικά κράτη μέλη απείλησαν να κλείσουν μονομερώς τα σύνορά τους στους Ρώσους τουρίστες, ενώ άλλες χώρες να ζητούν συλλογική δράση για να εμποδίσουν τους απλούς Ρώσους να ταξιδεύουν στην ΕΕ με τουριστικές βίζες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  έχει ζητήσει στο παρελθόν πλήρη απαγόρευση.

    Μέρη της συμφωνίας του 2007, τα οποία αφορούσαν την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια ευρύτερη αναστολή θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για τις βίζες της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

    «Ως πρώτο βήμα», αναφέρουν οι FT,  πως οι υπουργοί σχεδιάζουν να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στην αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας σε μια διήμερη συνάντηση στην Πράγα που ξεκινά την Τρίτη».

    Οι Financial Times επικαλούνται τρεις αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

    Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον ρωσικό πληθυσμό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αποδεκτός.  Πρόσθεσε μάλιστα πως θα μπορούσαν να εισαχθούν βαθύτερες αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους: «Είμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση και απαιτεί εξαιρετικά βήματα. Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από την αναστολή της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ