• Διεθνής πολιτική

    Εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία ζητά η Χάγη

    • NewsRoom


    Η ολλανδική πόλη της Χάγης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ζητήσει προσωρινή εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς αγωνίζεται να βρει έγκαιρα αντικατάσταση για τη σύμβασή της με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία διατάσσουν τις κυβερνήσεις και άλλους δημόσιους φορείς να τερματίσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες έως τις 10 Οκτωβρίου.

    Για τη Χάγη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρει έναν νέο προμηθευτή φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία της με την Gazprom. Η δημοτική αρχή της πόλης ανέφερε ότι διεξήγαγε διαγωνισμό σε όλη την ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από πιθανούς προμηθευτές.

    Τι αναφέρει η Brunes

    Οι μεμονωμένες συνομιλίες με τους προμηθευτές ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε συμφωνία, έγραψε η δήμαρχος Saskia Bruines σε επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο, αλλά όχι πριν από την προθεσμία της 10ης Οκτωβρίου.

    «Θα ζητήσουμε εξαίρεση για την τρέχουσα συμφωνία μας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε. Η Bruines είπε ότι είναι σίγουρη ότι η καθυστέρηση θα χορηγηθεί, καθώς η Χάγη είχε εκπληρώσει τον όρο της έγκαιρης διενέργειας διαγωνισμού χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάθε νέα σύμβαση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου θα είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από την τρέχουσα συμφωνία της πόλης με την Gazprom.

    Διαβάστε επίσης

    ΠΟΥ: Μειώνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη

    Ουκρανία: Οι αντιδραστήρες στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έκλεισαν έπειτα από βλάβη σε καλώδια

    Μπορέλ: Οι υπεύθυνοι για τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Τσάπλινε «θα πρέπει να λογοδοτήσουν»



    ΣΧΟΛΙΑ