• Διεθνής πολιτική

    Ευρωβουλή: 14 τρόποι για την αποτροπή ενός νέου Qatargate

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα

    Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα


    Όχι μία, όχι δύο, αλλά δεκατέσσερις νέες προτάσεις φέρεται ότι θέλει να καταθέσει, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με στόχο την αποτροπή και την αποφυγή νέων σκανδάλων όπως το Qatargate.

    Το σκάνδαλο των Βρυξελλών κλόνισε την κοινή γνώμη τον περασμένο Δεκέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις εξελίξεις να συνεχίζουν να είναι ραγδαίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, το οποίο επικαλείται πηγές που προέρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο, εξετάζεται η πιθανότητα της απαγόρευσης του λόμπινγκ στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους.

    Τι προβλέπεται στις νέες προτάσεις

    Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, στο πλαίσιο της ανανέωσης των κανόνων για τη διαφάνεια του σώματος που πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, οι πρώην ευρωβουλευτές θα απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους.

    Επιπλέον, όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει. Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ και θα υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.

    Ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, θα δέχονται τυχαίους ελέγχους από αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο μητρώο διαφάνειας όσων εκπροσωπούν συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ, για να δρουν ως λομπίστες.

    Στο στόχαστρο των μέτρων μπαίνουν και οι βοηθοί ευρωβουλευτών όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής, στους οποίους θα απαγορευτεί να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.

    Όσον αφορά τις συναντήσεις των ευρωβουλευτών, τόσο αυτοί, όσοι οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.

    Οι προτάσεις της Μέτσολα αναμένεται να κατατεθούν την Πέμπτη σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Κατέθεσε ο πατέρας της Εύας Καϊλή



    ΣΧΟΛΙΑ