• Διεθνής πολιτική

    Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μοχλός πίεσης στα χέρια του Πούτιν η συμφωνία για τα σιτηρά

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την πιθανή παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που υπεγράφη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ως έναν τρόπο για να αποκτήσει επιρροή στη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες για τα σιτηρά.

    Ενόψει της λήξης της συμφωνίας για τα σιτηρά στις 19 Νοεμβρίου, η οποία επιτρέπει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με αυτήν.

    «Η συμφωνία για τα σιτηρά θα είναι το επίκεντρο αυτής της συνόδου κορυφής της G20 »

    Όμως ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης – ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας – δήλωσε ότι ο Πούτιν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 που ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου. Το Κρεμλίνο, το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι ο Πούτιν θα συμμετάσχει, αρνήθηκε να κάνει κάποιο άμεσο σχόλιο. Ο Πούτιν δήλωσε στις 14 Οκτωβρίου ότι δεν είχε ακόμη λάβει οριστική απόφαση για το αν θα παρευρεθεί ή όχι.

    Αν παρευρεθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλη παγκόσμια σύνοδος κορυφής στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει μαζί με σημαντικούς δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    “Η συμφωνία για τα σιτηρά θα είναι το επίκεντρο αυτής της συνόδου κορυφής της G20 και όλοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Πούτιν να την παρατείνει”, δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    «Η Ρωσία θα το πάει στα άκρα, αλλά θα παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά»

    Η συμφωνία για τα σιτηρά που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών είναι ζωτικής σημασίας για τις αγορές τροφίμων, καθώς επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Από τις 22 Ιουλίου που κλείστηκε η συμφωνία, αρκετά εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού και άλλων αγαθών έχουν εξαχθεί από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

    Οι ηγέτες της G20 θα πιέσουν τον Πούτιν να παρατείνει τη συμφωνία, δήλωσε ο διπλωμάτης. Τελικά, είπε ο διπλωμάτης, η Ρωσία θα επιτρέψει την παράταση της συμφωνίας για τέσσερις μήνες – ή μπορεί ακόμη και να προχωρήσει σε μεγαλύτερη παράταση. “Η Ρωσία θα το πάει στα άκρα, αλλά θα παρατείνει τη συμφωνία γιατί δεν θα θέλει να αντιμετωπίσει τη διεθνή καταδίκη που θα έχει ο τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

    “Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο γεγονός από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και κάθε αρχηγός κράτους που θέλει να είναι μεσολαβητής – αρχής γενομένης από τον πρόεδρο Μακρόν – θα θέλει να γίνει αυτός που έπεισε τον Πούτιν να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά – οπότε ο Πούτιν θα είναι σε θέση ισχύος σε αυτή τη σύνοδο κορυφής”.

    Διαβάστε επίσης

    Στόλτενμπεργκ: Παράλογες οι κατηγορίες της Ρωσίας για σχέδια χρήσης «βρόμικης βόμβας» από την Ουκρανία

    Στην Γαλλία ο Όλαφ Σολτς – Γεωπολιτική αλλαγή «βλέπει» η Le Figaro

    Πούτιν: “Είμαστε ενήμεροι για τo σχέδιο των Ουκρανών να κάνει χρήση βρόμικης βόμβας”



    ΣΧΟΛΙΑ