• Διεθνής πολιτική

    «Έτοιμη» η Ουκρανία εάν η Λευκορωσία εισέλθει στον πόλεμο

    Πόλεμος στην Ουκρανία

    Πόλεμος στην Ουκρανία


    Το Κίεβο θα είναι έτοιμο αν οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων.

    Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε πως ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξει την ετοιμότητα μάχης της επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της.

    «Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) η Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει σε κάποιο σημείο το έδαφος της Λευκορωσίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντρίι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων.

    «Επομένως, είμαστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε πως τα σύνορα με τη Λευκορωσία έχουν ενισχυθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή έπειτα από τη διεξαγωγή κοινών γυμνασίων με τη Λευκορωσία, τα οποία της επέτρεψαν να μετακινήσει περισσότερες δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Περιοχές της Ουκρανίας που είναι δίπλα στη Λευκορωσία δέχθηκαν ρωσική επίθεση στο αρχικό στάδιο της εισβολής, όμως οι ρωσικές επιθέσεις εστιάζουν τώρα στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

    Ο Ντεμτσένκο είπε πως η Ουκρανία ενίσχυσε επίσης τα σύνορα της με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου οι εντάσεις αυξάνονται αφότου οι τοπικές αρχές είπαν πως δέχθηκαν σειρά επιθέσεων.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση στην Υπερδνειστερία και καταδίκασαν αυτό που είπαν πως ήταν προσπάθειες της Ρωσίας να σύρει την περιοχή στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει εκφράσει επίσης ανησυχία και έχει πει ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία εκ του σύνεγγυς.

    Ο Κεντ Λόγκσντον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μολδαβία, δήλωσε σήμερα πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε αυτό που χαρακτήρισε προσπάθειές της να επανασχεδιαστεί ο χάρτης της Ευρώπης υπό την απειλή των όπλων, είναι αιτία μεγάλης ανησυχίας για τον κόσμο.

    Όμως είπε σε μια διάσκεψη στη Μολδαβία πως η Ουάσινγκτον δεν έχει στοιχεία ότι η Μόσχα θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη χώρα αυτή και εκτίμησε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο, ανέφεραν μολδαβικά ΜΜΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν πρόκειται να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου – Εξετάζει διάφορες επιλογές

    Ρωσία: Απαγόρευση εισόδου στον Φούμιο Κισίντα -Οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουν πετρέλαιο μέσω τρίτων χωρών

     



    ΣΧΟΛΙΑ