• Διεθνής πολιτική

    Έτοιμες να βοηθήσουν τον Λίβανο δηλώνουν ΕΕ, Βρετανία, Ιράν και Ισραήλ

    • NewsRoom


    Ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμες να προσφέρουν στον Λίβανο οι χώρες της ευρύτερης περιοχής,, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό το απόγευμα της Δευτέρας, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.

    Το Ισραήλ, το οποίο νωρίτερα είχε διαψεύσει επίσημα κάθε εμπλοκή του στις εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, προσφέρθηκε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό το απόγευμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς. «Το Ισραήλ προσέγγισε τον Λίβανο μέσω διεθνών και διπλωματικών διαύλων και πρόσφερε στη λιβανέζικη κυβέρνηση ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Γκαντς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

    Το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο Twitter. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε», έγραφε το μήνυμα του ΥΠΕΞ του Ιράν.

    Την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στο λαό και τις αρχές του Λιβάνου εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της και την πλήρη στήριξή της στις οικογένειες των θυμάτων και τις αρχές του Λιβάνου μετά τις επιθέσεις που έπληξαν σήμερα τη Βηρυτό».

    Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο. «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου και του λιβανικού λαού. Είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που διατυπώνουν οι λιβανικές αρχές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε μια ανάρτηση στο Twitter.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί προς τη Βηρυτό, μετά την καταστροφή στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας. «Οι εικόνες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε προκαλούν σοκ», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη, με όποιον τρόπο μπορεί, μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν», πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τον Λίβανο. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν για την πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό και του δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ