• Διεθνής πολιτική

    Επιστολή 53 ευρωβουλευτών προς Μέρκελ: Να ανασταλεί η παράδοση υποβρυχίων προς την Τουρκία

    • NewsRoom


    Την αναστολή της παράδοσης υποβρυχίων από την Γερμανία στην Τουρκία ζητούν με κοινή επιστολή τους 53 Γερμανοί και Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Η πρωτοβουλία ξεκίνησε εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την επιστολή, οι 53 ευρωβουλευτές «ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».

    Παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, παράλειψη η οποία αποτελεί σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας.

    Η κοινή επιστολή των 53 ευρωβουλευτών γράφτηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίδας ευρωβουλευτού των Πρασίνων Χάννα Νόιμαν και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρίας Σπυράκη.

    Την επιστολή υπογράφουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές: Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Αρβανίτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Εμμανουήλ Φράγκος, Αλέξης Γεωργούλης, Εύα Καϊλή, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θεόδωρος Ζαγοράκης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Politico: Πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία

    Μητσοτάκης: Μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τέλος στη διπλή κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ