• Διεθνής πολιτική

    ENI: Οι γεωτρήσεις γίνονται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ – Οι κινήσεις της Κύπρου

    • NewsRoom


    Αποφασισμένη να προχωρήσει στην γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά», στην κυπριακή ΑΟΖ, εμφανίζεται η ENI, παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία αποφάσισε να μπλοκάρει με πολεμικά της πλοία την πλατφόρμα της Ιταλικής Εταιρίας.

    Από το Κάιρο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Kλαούντιο Ντεσκάλτσι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις πλευρές.

    «Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου», όπου η Εni «προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα», τόνισε ο Ντεσκάλτσι.

    Από την πλευρά της, η Κύπρος, δηλώνει πως πρωταρχικός στόχος της Λευκωσίας είναι το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 να συνεχίσει την πορεία του προς τη γεώτρηση. Όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, υπάρχουν διαβήματα, για τα οποία όμως δεν θέλησε να αναφερθεί εκτενώς, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους.  «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος και να αρχίσει η γεώτρηση», σημείωσε.

    Την ίδια ώρα, η κατάσταση απασχολεί και το  υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία δηλώνει πως λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης.  Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSAmed, η Ρώμη παρακολουθεί την κατάσταση «στα πιο υψηλά επίπεδα» και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο ενώ λαμβάνει όλα τα «δυνατά διπλωματικά μέτρα για επίλυση του θέματος».

    Το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης», αναφέρει η ανταπόκριση.

    Από την πλευρά του, το Λονδίνο, δηλώνει πως αναγνωρίζει το «κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της».

    Όπως αναφέρει διπλωματικά το βρετανικό ΥΠΕΞ, «προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση».

    «Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων», απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Υπενθυμίζεται πως το γεωτρύπανο, που πραγματοποιεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ