• Διεθνής πολιτική

    Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και δεν υπάρχει συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

    «Εργάζονται τώρα στο να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση…όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», πρόσθεσε ο Κόβενι.

    Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσίας για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.

    «Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.

    Το ευρωπαϊκό μπλοκ, έχοντας κινητοποιηθεί λόγω των άσκοπων, όπως υποστηρίζει η Ουκρανία, δολοφονιών αμάχων από ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που περιλαμβάνει τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα.

    Πιθανό το εμπάργκο στο πετρέλαιο

    Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που η ίδια περιγράφει ως “ειδική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

    Ένα πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο.

    Η θέση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα «συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα» από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζελένσκι: Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα στη Μαριούπολη – Η Ρωσία θα σταματήσει μόνο αν αναγκαστεί

    Μπορέλ: Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να ξεκινήσουν επίθεση στο Ντονμπάς

    ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συζητούν για χορήγηση περισσότερης βοήθειας στο Κίεβο



    ΣΧΟΛΙΑ