• Διεθνής πολιτική

    Ελβετία: Πολυάριθμη αντιπροσωπεία Ουκρανών φθάνει στο Νταβός για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τις χώρες της Δύσης

    • NewsRoom
    Ολένα Ζελένσκα

    Ολένα Ζελένσκα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Μεγάλη αντιπροσωπεία Ουκρανών, της οποίας ηγείται η Πρώτη Κυρία Ολένα Ζελένσκα, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, με στόχο να προσπαθήσει να πείσει τους Δυτικούς να παραδώσουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα στη χώρα.

    “Για αυτόν τον λόγο είμαι εδώ”, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον των δημοσιογράφων που τον ρωτούσαν για την ανάγκη περαιτέρω βοήθειας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

    “Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε, να μιλήσουμε μεταξύ μας. Είναι σημαντικό να έχουμε προσωπικές σχέσεις”, πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

    Η Ουκρανία ήταν ήδη τον Μάιο στο επίκεντρο των συζητήσεων της προηγούμενης συνεδρίασης που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στα ελβετικά βουνά, στο οποίο κατά παράδοση λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες πολιτικοί ηγέτες και επικεφαλής μεγάλων εταιριών.

    Για τη διοργάνωση του 2023, η Πρώτη Κυρία Ολένα Ζελένσκα της Ουκρανίας θα είναι μεταξύ των πρώτων ομιλητών διεθνούς εμβέλειας που θα πάρουν τον λόγο αυτοπροσώπως την Τρίτη, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει την Τετάρτη μέσω βιντεοδιάσκεψης.

    Πολλοί Ουκρανοί επίσημοι αναμένονται στο Νταβός αυτήν την εβδομάδα — όπως οι δήμαρχοι του Μικολάιφ και της Λβιβ, οι υπουργοί Οικονομίας, Πολιτισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού — με την ουκρανική αποστολή να αποτελεί μια από μεγαλύτερες αντιπροσωπείες στο Φόρουμ.

    “Η ουκρανική οικονομία έχει καταστραφεί ολοσχερώς, οι υποδομές καταστράφηκαν, η ήσυχη ζωή των συμπατριωτών μας καταστράφηκε”, δήλωσε επίσης ο Κλίτσκο στους δημοσιογράφους στο Νταβός.

    Ο πόλεμος είναι “μια τραγωδία καθώς (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει την τρελή ιδέα να θέλει να ανοικοδομήσει τη σοβιετική Αυτοκρατορία. Ζήσαμε στην Αυτοκρατορία και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην ΕΣΣΔ”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πολιτικός λέγοντας ότι “μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια βλέπουμε το μέλλον μας”.

    Όπως τον περασμένο Μάιο, οι Ρώσοι ηγέτες και επιχειρηματίες δεν προσκλήθηκαν στο Νταβός. Άλλωστε, ορισμένοι εξ αυτών απαγορεύεται να ταξιδέψουν στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων.

     

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται πάνω στου Patriot στην Οκλαχόμα



    ΣΧΟΛΙΑ