• Διεθνής πολιτική

    Ελβετία: Υιοθετεί τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Στρατιώτες στην Ουκρανία

    Στρατιώτες στην Ουκρανία


    Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρώσων που εμπλέκονται στην εισβολή στην Ουκρανία και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

    «Ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να εγκρίνει τα πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε δήλωση η κυβέρνηση.

    Μετά από συνάντηση με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ελβετίας, Ignazio Cassis, δήλωσε ότι η χώρα θα παγώσει αμέσως τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και 367 ατόμων κατά των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις  την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

    «Η Ελβετία επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και τον λαό της και θα παραδώσει προμήθειες βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην Πολωνία», δήλωσε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την προσφορά της να μεσολαβήσει στη διαμάχη.

    Επίσης, ενώθηκε με τους ευρωπαίους γείτονες στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, εκτός από ανθρωπιστικούς ή διπλωματικούς σκοπούς. Αλλά είπε ότι θα αξιολογήσει εάν θα ενταχθεί σε επόμενες Ε.Ε. κυρώσεις κατά περίπτωση.

    Η Ελβετία είπε ότι απομακρύνεται από τη συνήθη πολιτική της ουδετερότητας λόγω «της άνευ προηγουμένου στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσία σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος», αλλά εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει στη μεσολάβηση στη σύγκρουση.

    Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επρόκειτο να βρεθεί στη Γενεύη την Τρίτη για να μιλήσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα πραγματοποιήσει πλέον το ταξίδι λόγω της απαγόρευσης πτήσεων, ανέφερε στο Twitter η αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

    Τα στοιχεία της ελβετικής εθνικής τράπεζας έδειξαν ότι ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ελβετικές τράπεζες το 2020. Ως κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο βασικών εμπορευμάτων, η Ελβετία φιλοξενεί επίσης πολλές εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Οι κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν την ρωσική οικονομία, τις ελίτ και τον ίδιο τον Πούτιν

    Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

    Ουκρανία: Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα, λέει ο δήμαρχος της Οκτρίκα



    ΣΧΟΛΙΑ