• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ψηφίζουν – Η ώρα της αλήθειας για τον Τραμπ

    • NewsRoom


    Πέφτει σήμερα η αυλαία μιας από τις πιο διχασμένες προεκλογικές περιόδους στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες αποφασίζοντας αν ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους προέδρους των τελευταίων ετών, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ή αν θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί από το 1992.

    Αντίπαλος του Τραμπ από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχθηκε ανελέητο σφυροκόπημα από τον μεγιστάνα και το επιτελείο του στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία κορυφώθηκε εν μέσω πανδημίας.

    Ο Τραμπ δέχεται σφοδρή κριτική από τους αντιπάλους του για τους χειρισμούς του στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζήτημα που μαζί με άλλα έχουν λειτουργήσει δικαστικά στην αμερικανική κοινωνία.

    Δεν είναι βέβαιο πως ο πλανήτης θα γνωρίζει το πρωί της Τετάρτης τον νικητή, καθώς μεγάλος αριθμός Αμερικανών ψηφοφόρων -περί τα 60 εκατομμύρια- προτίμησαν την επιστολική ψήφο, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά κέντρα.

    Έτσι, η καταμέτρηση μπορεί να πάρει ημέρες ακόμη και εβδομάδες.

    Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει ήδη πάνω από 95 εκατομμύρια Αμερικανοί, έχοντας επιλέξει τη διαδικασία της πρώιμης ψηφοφορίας, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής-ρεκόρ.

    Παράλληλα, με δεδομένο τις συχνές καταγγελίες του Αμερικανού προέδρου για τον κίνδυνο νοθείας και την πρωτοφανή πόλωση, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η επόμενη μέρα των αμερικανικών εκλογών θα είναι ειρηνική, αφού ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί εύκολα ένα αποτέλεσμα που δεν τον ευνοεί.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις -κι αν επαληθευτούν αυτή την φορά- ο Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται του αντιπάλου σε πολλές από τις πολιτείες-κλειδιά, ωστόσο η διαφορά παραμένει μικρή, γεγονός που ίσως ανατρέψει τα προγνωστικά.

    Άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκλέγεται άμεσα από τον λαό, αλλά από το Σώμα των Εκλεκτόρων. Ο νικητής χρειάζεται τις ψήφους τουλάχιστον 270 εκλεκτόρων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επικέντρωσε την τελική του προσπάθεια σε τέσσερις πολιτείες-κλειδιά την Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

    Είναι οι πολιτείες που του χάρισαν τη νίκη το 2016, οι οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ενδεχομένως να περάσουν στα χέρια των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν επικεντρώθηκε στην Πενσιλβάνια και στο Οχάιο.

    Ο Μπάιντεν -μαζί με την υποψήφια αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις- πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας χθες στην Πενσιλβάνια, όπου το βράδυ θα εμφανιζόταν σε συγκέντρωση στο Πίτσμπουργκ έχοντας στο πλευρό του τη δημοφιλή τραγουδίστρια Lady Gaga.

    Οι λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες που μπορεί να στραφούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση θεωρούνται η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Βόρεια Καρολίνα και η Αριζόνα.

    Σύμφωνα με τη σύνοψη των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Μπάιντεν εμφανίζεται να έχει άνετο προβάδισμα στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, στις άλλες τρεις ωστόσο η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είναι πολύ μικρή.

    Συγκεκριμένα, στη Φλόριντα ο Μπάιντεν προηγείται με 1,4%, στην Πενσιλβάνια με 4,3%, στο Μίσιγκαν με 5,1% και στο Ουισκόνσιν με 6,6%. Στη Βόρεια Καρολίνα ωστόσο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει προβάδισμα μόλις 0,3% και στην Αριζόνα 1,2%.

    Με σχεδόν 60 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο, παραμένει αμφίβολο αν αύριο το πρωί θα υπάρχει ήδη νικητής ή η καταμέτρηση θα χρειαστεί μέρες για να ολοκληρωθεί.

    Ερωτηματικό παραμένει και το κατά πόσο ο πρόεδρος Τραμπ θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας, δεδομένων των κατά καιρούς δηλώσεών του για ενδεχόμενη εκλογική νοθεία.

    Ερωτηθείς καθώς κατέβαινε από το προεδρικό αεροσκάφος προχθές στη Βόρεια Καρολίνα σχετικά με τη σεναριολογία σε μέρος των μέσων ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη νίκη του σήμερα το βράδυ εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Τραμπ τη διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας «όχι, όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση».

    Όμως έσπευσε να προσθέτει πως «από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα.

    Οι εκλέκτορες ανά πολιτεία και το αποτέλεσμα του 2016

     

    Διαβάστε επίσης: Αμερικανικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις κρίσιμες πολιτείες

    Δείτε ακόμη: Τι ψηφίζει η ναυτιλία: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ Τραμπ;



    ΣΧΟΛΙΑ