• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Μπάιντεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν το κρίσιμο debate

    • NewsRoom


    Σε λίγες ώρες ξεκινάει η μεγάλη «μάχη», το πρώτο και σημαντικότατο τηλεοπτικό debate ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

    Στιγμές πριν το debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δίνουν «καθαρό» νικητή. Καθαρό, όσο μπορεί κανείς να προβλέψει το απρόβλεπτο. Καθώς καθαρό νικητή είχαν βγάλει οι αναλυτές και οι δημοσκόποι την Χίλαρι Κλίντον στην εκλογική αναμέτρηση του 2016, ωστόσο οι ψηφοφόροι του Τραμπ είπαν την τελευταία λέξη. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ξεκάθαρο αποτέλεσμα από σήμερα. Ωστόσο για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της μεγάλη αμερικανικής εφημερίδας New York Times, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό που καλύπτει ακόμα και το πιθανό λάθος του συν/πλην 3%.

    Ο πίνακας που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικός:

    Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, στην πρώτη μπάρα, ο Τζο Μπάιντεν επικρατεί στις πολιτείες που η διαφορά είναι 3% και πάνω.

    Στη δεύτερη μπάρα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκόπων, ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικρατεί με μεγάλη διαφορά του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνοντας 359 έδρες, έναντι 179 των Ρεπουμπλικανών.

    Στην τρίτη μπάρα, ο Μπάιντεν επικρατεί επίσης, ακόμα και αν συμβεί το αναπάντεχο, δηλαδή το στατιστικό λάθος που καταγράφηκε στις εκλογές του 2016, όταν ο Τραμπ επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον και ανέλαβε την εξουσία.

    Η επικράτηση στις εκλογές θα κριθεί από τις Πολιτείες «κλειδιά». Σε κάποιες από αυτές όπως το Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Αριζόνα και Νεμπράσκα η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν είναι ξεκάθαρη. Από αυτές τις Πολιτείες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν κερδίζει 270 έδρες. Και ως εκ τούτου εξασφαλίζει τη νίκη στις εκλογές.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ζυγαριά γέρνει προς τον Τζο Μπάιντεν. Εκτός και αν επαναλειφθεί το «λάθος» του 2016. Τα δεδομένα, ωστόσο, φέτος είναι διαφορετικά.

    Πρώτον, οι φετινές δημοσκοπήσεις έχουν δείγματα ψηφοφόρων από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα επίπεδα μόρφωσης. Το 2016, οι συμμετέχοντες ήταν υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί ο Τραμπ.

    Δεύτερον, φέτος φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μικρότερο ποσοστό αναποφάσιστων. Το 2016, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είχαν στραφεί προς τον Τραμπ και την -αν μη τι άλλο- ιδιαίτερη ρητορική του.

    Τρίτον, στις δημοσκοπήσεις του 2016, εξετάστηκε το πιθανό στατιστικό σφάλμα κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αυτές οι δημοσκοπήσεις έδιναν νικήτρια την Κλίντον. Αυτή τη φορά, η ταλάντευση στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ μικρότερες, σε σχέση με το 2016.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ