• Διεθνής πολιτική

    Έκκληση Ουκρανίας στην ΕΕ να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να απαγορεύσουν την ασφάλιση του ρωσικού πετρελαίου από τη θάλασσα τις επόμενες ημέρες για να μειώσουν περαιτέρω τη ροή χρημάτων προς τη Μόσχα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο Όλεγκ Ουστένκο μίλησε καθώς η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της σχετικά με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αργότερα εντός της ημέρας στους απεσταλμένους των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

    «Ο κύριος στόχος είναι να αποκοπεί το καθεστώς του Πούτιν από κάθε είδους έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα»

    Οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων και η Ουγγαρία -όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν- υπήρξε ο πιο ηχηρός επικριτής τους στο εσωτερικό του μπλοκ, το οποίο είναι διχασμένο ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

    “Ο κύριος στόχος είναι να αποκοπεί το καθεστώς του Πούτιν από κάθε είδους έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα”, δήλωσε ο Ουστένκο σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η επιβολή πλαφόν είναι “εξαιρετικά σημαντική” και θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. “Αν δεν κάνετε τίποτα, σημαίνει ότι απλώς παρατείνετε αυτόν τον πόλεμο, αυτό είναι απλά γελοίο, όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος σε αυτό”, πρόσθεσε.

    «Το βρώμικο χρήμα θα συνεχίσει να ρέει προς την Μόσχα»

    Ενώ η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ο Ουστένκο δήλωσε ότι το “βρώμικο χρήμα” θα συνεχίσει να ρέει προς τη Μόσχα, εκτός αν απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να ασφαλίζουν τα θαλάσσια φορτία.

    Ο ίδιος ελπίζει ότι η Ουγγαρία θα αλλάξει τελικά στάση και ότι οι ναυτιλιακές χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, θα συμφωνήσουν επίσης με περαιτέρω μέτρα που θα πλήξουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο. “Ένας φίλος σε ανάγκη είναι πραγματικός φίλος”, τόνισε.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Ενέκρινε 2 προτάσεις περί ευθύνης στην ψηφιακή εποχή

    Ζαχάροβα: Ο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

    Σταματούν να εκδίδουν διαβατήρια για τους επιστρατευμένους οι ρωσικές αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ