• Διεθνής πολιτική

  ΕΕ: Ειδικό πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά υπευθύνων για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Ρωσία θέσπισε το Συμβούλιο

  Ζοζέπ Μπορέλ

  Ζοζέπ Μπορέλ


  Το Συμβούλιο της ΕΕ θέσπισε σήμερα ένα νέο πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά εκείνων που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καθώς και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Ρωσία.

  «Η απόφαση για τη θέσπιση αυτού του νέου καθεστώτος κυρώσεων αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην επιταχυνόμενη και συστηματική καταστολή στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου. Το νέο καθεστώς προτάθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σε φυλακή της Σιβηρίας τον Φεβρουάριο.

  Το Συμβούλιο αποφάσισε να συμπεριλάβει μια οντότητα και 19 φυσικά πρόσωπα στο νέο καθεστώς κυρώσεων, οι οποίοι υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

  Συγκεκριμένα, στο νέο καθεστώς κυρώσεων περιλαμβάνεται η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSIN), η κεντρική αρχή που διαχειρίζεται το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα, γνωστή για τις εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις και την κακομεταχείριση πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. Ως ομοσπονδιακή υπηρεσία, η FSIN θεωρείται υπεύθυνη για τις «ποινικές αποικίες» όπου ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κρατήθηκε με πολιτικά κίνητρα και πέθανε τελικά στις 16 Φεβρουαρίου 2024.

  Στη λίστα με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και αρκετοί δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του δικαστικού σώματος, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη φυλάκιση και τελικά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και στην καταδίκη για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, του Όλεγκ Ορλόφ, ενός εκ των ηγετικών στελεχών της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης οργάνωσης το 2022 «Memorial Human Rights Defense Center», και της καλλιτέχνιδας Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.

  Επιπλέον, το νέο καθεστώς κυρώσεων εισάγει εμπορικούς περιορισμούς στον εξαγωγικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, καθώς και σε εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό που προορίζεται κυρίως για χρήση στην ασφάλεια πληροφοριών και την παρακολούθηση ή την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών.

  Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Διαβάστε επίσης:
  Ισπανία-Ουκρανία: Η Μαδρίτη δεσμεύεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας ενός δισ. ευρώ στο Κίεβο

  Μελίνα Τραυλού: Η ελληνική ναυτιλία, πάντα ποντοπόρος, πάντα πρωτοπόρος

  Ισραήλ: Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εξετάζει τα γεγονότα σε σχέση με το “σοβαρό” πλήγμα σε παλαιστινιακό καταυλισμό  ΣΧΟΛΙΑ