• Διεθνής πολιτική

    ΕΕ: Οι γερμανικές πιέσεις για μείωση των δαπανών ίσως φέρουν την κατάρρευση του προϋπολογισμού

    • NewsRoom


    Την ανησυχία του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί σε δυσμενή οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση, εάν δεν υπάρχει προϋπολογισμός έως την 1η Ιανουαρίου, εξέφρασε ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις συζητήσεις αυτές, σε υπουργούς της ΕΕ στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως χρειαστεί να περιορίσει τα σχέδιά της για τόνωση της ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν καταφέρει άμεσα να συμφωνήσει σε έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό» δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Γερμανία και άλλα βόρεια κράτη πιέζουν για μείωση των δαπανών.

    Η ΕΕ έχει προγραμματίσει έναν επταετή προϋπολογισμό, από το 2021-2027. Αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται πολύ πιθανόν να καταρρεύσει, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη δεν είναι η συνηθισμένη με ορατό το ενδεχόμενο νέας οικονομικής ύφεσης. Ο φόβος του Brexit μοιάζει να ταράζει τα νερά της οικονομίας της ΕΕ, καθώς θα χάσει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως.

    Η Κομισιόν πρότεινε πέρυσι έναν επταετή προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,1 τρισ. ευρώ, που θα αντιστοιχεί στο 1,11% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ). Η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από την Βρετανία, που σχεδιάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

    Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό, έκανε γνωστό ότι θέλει να περιορίσει τις δαπάνες στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Η Σουηδία και η Ολλανδία στηρίζουν ανοικτά τα πιο επιφυλακτικά σχέδια του Βερολίνου για τις δαπάνες.

    Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι το προτεινόμενο όριο θα αποτελεί μια καθαρή αύξηση στις δαπάνες από τα κράτη της ΕΕ, καθώς το μπλοκ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς τη συνεισφορά της Βρετανίας. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν περισσότερες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Όπως αναφέρει ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρκο Αγκουιριάνο Νάλντα, οι διαφορές στις προτάσεις καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επίτευξη ενός συμβιβασμού πριν το τέλος του έτους.

    Η επίτευξη ενός συμβιβασμού γίνεται πιο δύσκολη και λόγω των σχεδίων να συνδεθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ με την τήρηση των αξιών του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.

    Στο εμπιστευτικό έγγραφο που είδε το Reuters, η Γερμανία ζητά αυτή την «προϋπόθεση». Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ της φιλελεύθερης Δύσης και των πρώην κομμουνιστικών χωρών, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Η ΕΕ έχει κατηγορήσει την Πολωνία και την Ουγγαρία ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία με αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.



    ΣΧΟΛΙΑ