ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κυβερνήσεις επτά χωρών της ΕΕ, ανάμεσά τους Ολλανδία και Σουηδία, προειδοποίησαν την Πέμπτη την ΕΕ να μην παρεμβαίνει στο σύστημα που καθορίζει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι ενεργειακές τιμές βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της Ευρώπης φέτος, καθώς οι βιομηχανίες προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, όπου οι λογαριασμοί ενέργειας είναι φθηνότεροι. Η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν έχει αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει.
Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί να αξιολογήσει εάν το τρέχον σύστημα καθορισμού των τιμών της ΕΕ πρέπει να αναθεωρηθεί, και η Επιτροπή καταρτίζει επιλογές για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ενεργειακές τιμές. Αναλυτές και αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει άμεση λύση.
Σε επιστολή προς τον επίτροπο Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν, την οποία είδε το Reuters, επτά κυβερνήσεις της ΕΕ προειδοποίησαν ότι η αλλαγή του συστήματος που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα οδηγήσει σε έναν λιγότερο αποτελεσματικό μηχανισμό και τελικά θα αυξήσει τους λογαριασμούς.
«Η παρέμβαση στο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αλλαγή των μηχανισμών διαμόρφωσης των τιμών θα αυξήσουν επίσης την αβεβαιότητα της αγοράς και της ρύθμισης, κάτι που είναι επιζήμιο για τις επενδύσεις και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», αναφέρεται στην επιστολή.
Η επιστολή, με ημερομηνία 5 Μαρτίου, υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Ενέργειας της Δανίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου και της Πορτογαλίας.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής
Μαρινάκης: Η Ελλάδα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ιστορικό υψηλό τα short στοιχήματα στις αμερικανικές μετοχές εν μέσω ανησυχιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Castor Maritime (Πέτρος Παναγιωτίδης): Συνέλευση μετόχων στις 11 Σεπτέμβρη
- Toro Corp. (Ευάγγελος Πιστιόλης): Η γενική συνέλευση των μετόχων θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου
- Στενά του Ορμούζ: Σχεδόν μηδενική η κίνηση μετά τα πλήγματα στα πλοία της Dynacom
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.