Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών εισέρχονται σε ακόμη μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών, καθώς επιδιώκουν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει να πλήξει τις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ με δασμούς 30%.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια άνιση συμφωνία που θα ευνοεί τις ΗΠΑ, αν αυτό απαιτείται για να αρθεί το αδιέξοδο πριν την προθεσμία, αναφέρει το Bloomberg.

1

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σημειώσουν σημαντική πρόοδο, παρά τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Λόγω αυτής της στασιμότητας, η ΕΕ εντείνει επίσης τις προετοιμασίες της για αντίποινα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα για να καταρτίσουν σχέδιο με μέτρα ως απάντηση σε ένα ενδεχόμενο «no-deal» με τον Τραμπ, του οποίου η διαπραγματευτική στάση όσον αφορά τους δασμούς φαίνεται να έχει σκληρύνει όσο πλησιάζει η προθεσμία.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πλέον να πιέζουν για σχεδόν καθολικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα άνω του 10%, με ολοένα και λιγότερες εξαιρέσεις, περιορισμένες σε τομείς όπως: η αεροπορία, ορισμένες ιατρικές συσκευές και γενόσημα φάρμακα, ορισμένα αλκοολούχα ποτά, καθώς και ένα συγκεκριμένο σύνολο βιομηχανικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το bloomberg.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαχειρίζεται τα εμπορικά θέματα της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο να κάνει για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Transatlantic Pressure Points | The EU is seeking to avoid higher tariff rates on key sectors
Η ΕΕ επιδιώκει να αποφύγει υψηλότερους δασμούς σε βασικούς τομείς

 

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συζητήσει την πιθανότητα επιβολής ανώτατων ορίων σε ορισμένους τομείς, καθώς και ποσοστώσεων για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Προειδοποίησαν επίσης ότι ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία, θα χρειαστεί την έγκριση του Τραμπ – και η στάση του δεν είναι ξεκάθαρη.

«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, στην εκπομπή Face the Nation του CBS την Κυριακή. «Πιστεύω ότι όλες αυτές οι βασικές χώρες θα καταλάβουν ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τις αγορές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρά να πληρώσουν σημαντικούς δασμούς».

Ο Λάτνικ πρόσθεσε ότι είχε συνομιλήσει με Ευρωπαίους διαπραγματευτές νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Η Επιστολή του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην ΕΕ νωρίτερα μέσα στον μήνα, προειδοποιώντας ότι το μπλοκ θα αντιμετωπίσει δασμό 30% στις περισσότερες εξαγωγές του από την 1η Αυγούστου.

Παράλληλα με έναν καθολικό δασμό, ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει επιπλέον φόρο 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και διπλάσιο δασμό σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Έχει επίσης απειλήσει ότι θα στοχεύσει φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς με νέους δασμούς από τον επόμενο κιόλας μήνα, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε και επιβάρυνση 50% στον χαλκό. Συνολικά, η ΕΕ εκτιμά ότι οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν ήδη εξαγωγές ύψους €380 δισ. ($442 δισ.) – περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Πριν από την επιστολή του Τραμπ, η ΕΕ διατηρούσε την ελπίδα ότι πλησίαζε σε ένα αρχικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση των λεπτομερών διαπραγματεύσεων με βάση έναν καθολικό δασμό 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της.

Η ΕΕ επιδιώκει ευρύτερες εξαιρέσεις από αυτές που προσφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ προσπαθεί και να προστατευτεί από μελλοντικούς τομεακούς δασμούς.

Παρότι έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ, η ΕΕ θα αξιολογήσει συνολικά το μέγεθος της ανισορροπίας προτού αποφασίσει αν θα πατήσει τη σκανδάλη για τυχόν μέτρα εξισορρόπησης, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Το επίπεδο «πόνου» που τα κράτη-μέλη είναι διατεθειμένα να δεχτούν διαφέρει, και ορισμένα είναι ανοιχτά σε υψηλότερους δασμούς, εφόσον εξασφαλιστούν αρκετές εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις πηγές.

 

US Trade Deficit With the EU Deepening | Frontloading of imports caused deficit to double so far this year
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ βαθαίνει

Οποιαδήποτε συμφωνία θα καλύπτει επίσης μη δασμολογικά εμπόδια, συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και στρατηγικές αγορές.

Ταχεία δράση

Καθώς οι πιθανότητες για θετική έκβαση εξασθενούν και η προθεσμία πλησιάζει, η ΕΕ αναμένεται να αρχίσει να ετοιμάζει ένα σχέδιο για ταχεία δράση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οποιαδήποτε απόφαση για αντίποινα πιθανότατα θα χρειαστεί πολιτική έγκριση από τους ηγέτες του μπλοκ, καθώς το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, πρόσθεσαν.

Αντίμετρα ουσιαστικής βαρύτητας πιθανότατα θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, δεδομένων των προειδοποιήσεων του Τραμπ ότι η αντίδραση κατά των αμερικανικών συμφερόντων θα επιφέρει σκληρότερες τακτικές από την κυβέρνησή του.

Το μπλοκ έχει ήδη εγκρίνει πιθανούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ για τα μέταλλα. Στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα – την εκλογική περιφέρεια του Προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον – άλλα γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Η ΕΕ έχει επίσης προετοιμάσει λίστα με επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας  72 δισ. ευρώ, σε απάντηση στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς και στα τέλη αυτοκινήτων του Τραμπ. Οι δασμοί αυτοί θα στοχεύουν βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και το ουίσκι bourbon.

Επιπλέον, εξετάζονται μέτρα πέρα από τους δασμούς, όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι περιορισμοί στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών.

Μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού (ACI)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg της περασμένης εβδομάδας, αυξάνεται ο αριθμός των κρατών-μελών της ΕΕ που επιθυμούν το μπλοκ να ενεργοποιήσει το ισχυρότερο εμπορικό του εργαλείο, το αποκαλούμενο «εργαλείο κατά του εξαναγκασμού» (anti-coercion instrument – ACI), εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε αποδεκτή συμφωνία και ο Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές του για τους δασμούς.

Το ACI θα δώσει στους αξιωματούχους ευρείες εξουσίες για τη λήψη αντιποίνων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέους φόρους σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ή στοχευμένους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ.

Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα της αγοράς της ΕΕ ή την απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς στην Ευρώπη.

Το εργαλείο καταπολέμησης του εξαναγκασμού σχεδιάστηκε κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και, αν χρειαστεί, ως τρόπος αντίδρασης σε σκόπιμες εξαναγκαστικές ενέργειες από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν εμπορικά μέτρα ως μέσο πίεσης στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του μπλοκ των 27 ή μεμονωμένων κρατών μελών.

Η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την ενεργοποίηση του ACI, αλλά επαφίεται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν υφίσταται περίπτωση καταναγκασμού και αν πρέπει να εφαρμοστεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΕΕ θα επιδιώξει να κάνει διαβουλεύσεις με τη χώρα που προκαλεί τον εξαναγκασμό, για την εξεύρεση λύσης.

Τα κράτη-μέλη ενημερώθηκαν για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ την Παρασκευή.