• Διεθνής πολιτική

    Διώξεις εναντίον Τραμπ: Απειλούν τη δημοκρατία των ΗΠΑ οι σοβαρότατες κατηγορίες

    • NewsRoom
    τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Κάθε απαγγελία κατηγορίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ τους τελευταίους μήνες ήταν με τον τρόπο της ιστορική. Αλλά η τελευταία φθάνει σε νέο επίπεδο: η απαγγελία κατηγορίας για συνωμοσία κατά του Κράτους εμφανίζει έναν απερχόμενο πρόεδρο τόσο αποφασισμένο να παραμείνει στην εξουσία που θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας.

    Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο άνθρωπος που παραμένει το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 περιγράφεται ως το πρόσωπο που έθεσε σε εφαρμογή ένα «εγκληματικό σχέδιο» για να παρεμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

    Για τον ιστορικό Jon Meacham, η απαγγελία κατηγορίας έρχεται για να κολάσει «ένα από τα σκοτεινότερα επεισόδια» της αμερικανικής Ιστορίας, κατά την διάρκεια του οποίου ο πρώην πρόεδρος «έθεσε την προσωπική του φιλοδοξία πάνω από οτιδήποτε άλλο».

    «Το Σύνταγμα λύγισε μετά τις εκλογές του 2020. Δεν θραύσθηκε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θραυσθεί», προειδοποίησε μιλώντας στο MSNBC και τόνισε τους κινδύνους για την αμερικανική δημοκρατία.

    Αν ο δισεκατομμυριούχος είχε το δικαίωμα, αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να αμφισβητήσει δημόσια την ήττα του στις εκλογές του 2020, πέρασε στην παρανομία «συνωμοτώντας» με άλλους -που δεν κατονομάζονται- για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

    Και διέσπειρε εν γνώσει του ψέματα, σύμφωνα με το κείμενο, «για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα εθνικής καχυποψίας και οργής και να διαλύσει την δημόσια εμπιστοσύνη στην διαχείριση των εκλογών».

    Έπειτα από πολύμηνη έρευνα υπό τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται ότι «προέτρεψε αξιωματούχους σε ορισμένες πολιτείες να αγνοήσουν την λαϊκή ψήφο», ότι έστησε ένα τέχνασμα που περιλάμβανε «ψεύτικους μεγάλους εκλέκτορες», ότι πίεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να εκμεταλλευθεί τον ρόλο που του έδινε το πρωτόκολλο για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για να μεταβάλει αυτά σε όφελός του.

    Και επίσης ότι «εκμεταλλεύθηκε» την επίθεση κατά του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να συνεχίσει να πιέζει για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος και να διασπείρει ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία.

    Το σημαντικότερο κατηγορητήριο

    Είναι οι σοβαρότερες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά πρώην αρχηγού Κράτους, που ήδη διώκεται ποινικά στην υπόθεση της διαχείρισης των απορρήτων εγγράφων του Λευκού Οίκου και στην υπόθεση της πληρωμής μίας πρώην πορνοστάρ.

    «Οι απαγγελίες κατηγοριών κατά του Τραμπ είναι πραγματικά ιστορικές», διότι κανένας αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν έχει «κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών για εκλογές, για απόπειρα χρησιμοποίησης της εξουσίας τη κυβέρνησης για να εναντιωθεί στην εκπεφρασμένη σε προεδρικές εκλογές βούληση των εκλογέων», δήλωσε ο Carl Tobias, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

    Το κατηγορητήριο είναι «νομικά εξαιρετικά γερό», διότι εξηγεί «σαφώς και κατά εξαντλητικό τρόπο τους νόμους και τα γεγονότα δείχνοντας πώς ο Τραμπ είχε πλήρη συναίσθηση των ψεμάτων του».

    Για τον Richard Hasen, καθηγητή Δικαίου του UCLA, «δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η δίωξη» θα έχει συνέπειες για την κατεύθυνση που θα λάβει η αμερικανική δημοκρατία μετά το 2024.

    «Πιθανόν είναι το σημαντικότερο κατηγορητήριο που έχει ποτέ εκδοθεί για την προστασία της αμερικανικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου», έγραψε στο Slate.com.

    Ο Τραμπ συνεχίζει να καταγγέλλει “κυνήγι μαγισσών” με στόχο την υποψηφιότητά του για το 2024. Και εξακολουθεί να βεβαιώνει ότι «του έκλεψαν τις εκλογές του 2020».

    Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ τον κατακεραύνωσε την Τρίτη.

    Η επίθεση του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του κ. Τραμπ, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, “ενθαρρύνθηκε από ψέματα”.

    Ψέματα του κατηγορουμένου που είχαν ως στόχο την παρεμπόδιση μίας βασικής λειτουργίας του αμερικανικού Κράτους: της διαδικασίας μέσω της οποίας η χώρα συγκεντρώνει, καταμετρά και επικυρώνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», είπε ο Τζακ Σμιθ.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανισθεί σήμερα ενώπιον δικαστή στην Ουάσινγκτον για να απαντήσει στο κατηγορητήριο. Και ο Τζακ Σμιθ δήλωσε ότι η δίκη πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

    ΗΠΑ: Δίωξη στον Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

    Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλ Σίσι στην Αίγυπτο – Στο επίκεντρο ενεργειακά και μεταναστευτικό

    Πολωνός πρωθυπουργός: H Wagner αποσταθεροποιεί την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ