• Διεθνής πολιτική

    Δηλητηρίασαν τον στενότερο συνεργάτη του Πούτιν;

    Russian Security Council Secretary Nikolai Patrushev (L) looks at President Vladimir Putin during a meeting with the BRICS countries’ senior officials in charge of security matters at the Kremlin in Moscow, Russia, May 26, 2015. REUTERS/Sergei Karpukhin


    Ο στενότερος συνεργάτης του Πούτιν υπέστη απόπειρα δηλητηρίασης, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το γεράκι του Κρεμλίνου,  φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες μετά από αδιαθεσία.

    Σύμφωνα με το General SVR, ρωσικό κανάλι στο Telegram το οποίο διαχειρίζονται αντιφρονούντες προς την κυβέρνηση Πούτιν, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι ο Πατρούσεφ είχε προσβληθεί από «συνθετικό δηλητήριο», αλλά τελικά επέζησε.

    Η πρόβλεψη Πατρούσεφ για την Ευρώπη

    Εντύπωση είχε προκαλέσει δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο ο Πατρούσεφ εμφανιζόταν δημόσια για να δικαιολογήσει την εισβολή και να προωθήσει τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας.

    Σε μια σειρά από συνεντεύξεις που έδωσε σε ρωσικές εφημερίδες, ο 71χρονος Πατρούσεφ προέβλεψε την κατάρρευση της Ευρώπης υπό το βάρος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και τη διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη.

    Ποιος είναι ο Νικολάι Πατρούσεφ

    Γεννημένος το 1951 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), ο Πατρούσεφ είναι γιος ενός αξιωματικού του Σοβιετικού Ναυτικού που ήταν επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Αποφοίτησε από το Ναυπηγικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ το 1974 και αρχικά εργάστηκε ως μηχανικός στο γραφείο σχεδιασμού ναυπηγείων του Ινστιτούτου, αλλά πολύ σύντομα, το 1975, προσλήφθηκε από την KGB. Στη συνέχεια, ήταν αξιωματικός ασφαλείας της KGB στην πόλη του Λένινγκραντ και τελικά έγινε επικεφαλής της μονάδας κατά του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς της τοπικής KGB.

    Τον Οκτώβριο του 1998, διορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής του FSB και επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ασφάλειας. Τον Απρίλιο του 1999 έγινε πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της FSB. Στις 9 Αυγούστου του ίδιου έτους, με διάταγμα του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν προήχθη σε Διευθυντή, αντικαθιστώντας τον στενό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δημόσια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δηλητηρίαση του 2006 του πληροφοριοδότη της FSB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, διαπίστωσε ότι «η επιχείρηση της FSB για τη δολοφονία του εγκρίθηκε πιθανώς από τον κ. Πατρούσεφ και επίσης από τον Πρόεδρο Πούτιν».

    Διαβάστε επίσης:

    Πούτιν: Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο

    Ανάλυση Politico: Το σχέδιο «πείνας» του Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ