• Διεθνής πολιτική

    COP27: Νέο ταμείο «απειλών και ζημιών» για τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή

    • NewsRoom


    Νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της COP27 που δόθηκε στην δημοσιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση των διευθετήσεων που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές αναφέρει ότι θα υποστηριχθούν «εκείνες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

    Η νέα ρήτρα ορίζει με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με προηγούμενες αναφορές τις χώρες εκείνες που ενδέχεται να ωφεληθούν από το νέο ταμείο η σύσταση του οποίου προτάθηκε κατά τις συνομιλίες στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

    Οι συνομιλίες στην Αίγυπτο έμοιαζαν κοντά στην κατάρρευση το πρωί του Σαββάτου. Καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, οι διαπραγματευτές επικεντρώθηκαν στη γλώσσα που θα ικανοποιούσε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για σκληρότερη δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Βραζιλίας και της Κίνας, απωθούσαν την ενίσχυση του κειμένου, είπαν οι εκπρόσωποι, αναφέρει το Bloomberg.

    Η τελική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου «απειλών και ζημιών» το επόμενο έτος για το κόστος των κλιματικών καταστροφών. Η σημαντική απόφαση για τις απώλειες και τις ζημιές ήρθε με την προσθήκη μιας γραμμής που διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν μόνο στις πιο ευάλωτες χώρες, όπως τα μικρά νησιωτικά κράτη και τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη. Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια αναφορά που θα μπορούσε να περιλαμβάνει άλλες χώρες — όπως η Κίνα — που συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

    Εκατοντάδες αξιωματούχοι βρίσκονται κλεισμένοι σε διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών προσπαθώντας να βρουν ένα κείμενο που θα ικανοποιεί σχεδόν 200 έθνη προτού αρχίσουν οι υπουργοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά από δύο εβδομάδες συνομιλιών. Στη συνέχεια, μια τελική έκδοση θα μεταφερθεί σε μια ανοιχτή σύνοδο ολομέλειας για μια τελική υπογραφή.

    «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

    Η ημέρα είχε ξεκινήσει με την απειλή του επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πρώτη ετήσια συνάντηση COP χωρίς συμφωνία για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Τίμερμανς υπήρξε πρωταγωνιστής στη σύνοδο κορυφής, προσπαθώντας να υπάρξει πρόοδος μέσω μιας μεγάλης συμφωνίας.

    «Η ΕΕ είναι ενωμένη στη φιλοδοξία μας να προχωρήσουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτά που συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη», δήλωσε ο Τίμερμανς, πλαισιωμένος από μια ομάδα Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας. «Το μήνυμά μας προς τους εταίρους είναι σαφές: Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο στόχος για τον 1,5  βαθμό Κελσίου πεθαίνει εδώ και σήμερα».

    Η ευρωπαϊκή απαίτηση για τις παγκόσμιες εκπομπές να κορυφωθούν έως το 2025 και η δέσμευση για σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων δεν περιλαμβανόταν στην τελευταία έκδοση του κειμένου, αλλά η εργασία συνεχιζόταν για την εξεύρεση γλώσσας που θα μπορούσε να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, βασικός σύμμαχος της ΕΕ για το κλίμα, είπε ότι το τελευταίο κείμενο απειλούσε να ανατρέψει τη δράση για το κλίμα από τη Γλασκώβη, ένδειξη ότι θα πρέπει να γίνει κίνηση για τον μετριασμό προτού η Ευρώπη μπορέσει να υπογράψει τη συμφωνία.

    «Το κείμενο αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά τη Γλασκώβη και δεν μας πάει καν στη Γλασκώβη», είπε ο Άλοκ Σάρμα, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ήταν πρόεδρος του περασμένου έτους COP στην πόλη της Σκωτίας.

    Ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται πως  ευχαρίστησε τις αφρικανικές αντιπροσωπείες. «Είναι μια νίκη, όχι μόνο για την Αφρική, αλλά και για τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Εφραίμ Μουέπια Σιτίμα, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ομάδας Διαπραγματευτών. «Θα επιστρέψουμε χαμογελαστοί».

    Διαβάστε επίσης:

    COP27: Η ΕΕ προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία από μια κακή συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ