• Διεθνής πολιτική

    Χάος στην Καμπούλ μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση – Το ISIS κατηγορούν οι ΗΠΑ, δεκάδες οι νεκροί (σκληρές εικόνες)

    • NewsRoom


    Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση κατά αμάχων που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η οποία άφησε πίσω της μεγάλο αριθμό θυμάτων.

    Η πρώτη έκρηξη έγινε στην πύλη Abbey του αεροδρομίου και σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε βομβιστή που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά και πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας. Αμέσως, υπήρξε απάντηση με πυρά από Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι έγινε και δεύτερη έκρηξη έξω από το Baron Hotel.

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι,  μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν. Από την πλευρά τους οι New York Times αλλά και το ρωσικό πρακτορείο Sputni κάνουν λόγο για πάνω από 40 νεκρούς και  σχεδόν 120 οι τραυματίες.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πύλη Abbey του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας «πολύπλοκης επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, μεταξύ των οποίων και  Αμερικανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση.

    Σύμφωνα με το Politico, η Αμερική υποψιάζεται πως πίσω από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο βρίσκεται το ISIS, το οποίο τελικά φέρεται να  ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή επίθεση.

    Αμέσως ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν σε σύσκεψη για το ζήτημα του Αφγανιστάν με αξιωματούχους ασφάλειας.  Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει μερικές ώρες νωρίτερα τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν να μην πλησιάσουν το αεροδρόμιο, καθώς ανέμεναν πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα. Μετά τις εκρήξεις, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να “φύγουν αμέσως”.

    Παράλληλα, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας. «Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε ο Μαρτινόν στο Twitter.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών από την επίθεση που σημείωθηκε στην Πύλη Αμπέι, απέναντι από το ξενοδοχείο Μπάρον. Επίσης, μια πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών.

    Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – 31η Αυγούστου – ως αποτέλεσμα των σημερινών πολύνεκρων εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πριν από λίγο φόβους για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

    Διαβάστε επίσης

    Έκρηξη στη Καμπούλ: Το ISIS κατηγορούν οι ΗΠΑ για τις βομβιστικές επιθέσεις – Επιβεβαιώθηκε και δεύτερη επίθεση
    Έκρηξη στην Καμπούλ: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ