• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Η ΕΕ ζητά κι άλλες παραχωρήσεις από τον Τζόνσον προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία

    • NewsRoom
    brexit


    Στα όρια της διαπραγματευτικής γραμμής έχουν φτάσει ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, αναφορικά με την πολυπόθητη συμφωνία για το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 31 Οκτωβρίου.

    Στόχος της προσπάθειας των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής είναι να αμβλύνουν τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω στο πλάνο αυτό, όπως αφήνουν να εννοηθεί διπλωμάτες, η ΕΕ ζητά περισσότερες παραχωρήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν ότι μια πλήρης συμφωνία είναι απίθανο να συμβεί, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα.

    Ύστερα από τρία χρόνια κρίσης στο Λονδίνο και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να καθορίσει εάν το Brexit θα είναι συντεταγμένο, σκληρό και επίπονο ή εάν πρόκειται να καθυστερήσει για μια ακόμη φορά.

    Από πλευράς Βρετανίας, ο Τζόνσον δήλωσε ότι επιθυμεί να επιτευχθεί μια συμφωνία εξόδου με την ΕΕ, με στόχο να επιτραπεί μια συντεταγμένη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι, εάν δεν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το κλαμπ – του οποίου έγινε μέλος το 1974 – χωρίς μια συμφωνία, παρά το γεγονός ότι ο νόμος του επιβάλλει να ζητήσει αναβολή της εξόδου αυτής.

    «Μια συμφωνία είναι δυνατή και είναι δυνατή αυτόν τον μήνα, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα και δεν είμαστε ακόμα εκεί… υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, άρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο σήμερα», δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, λίγο πριν τη συνάντηση που είχε με Ευρωπαίους εταίρους του στο Λουξεμβούργο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,6% στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 1,2568 δολάριο. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,6% στις 87,76 πένες.

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση το ερχόμενο Σάββατο, μετά και την συνάντηση που προηγήθηκε ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Βρετανούς διαπραγματευτές, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη συνάντηση αυτή, οι δύο μεριές συζήτησαν εκ νέου, προκειμένου να προσπαθήσουν να κλείσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι υπουργοί ΕΕ συναντώνται στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να προσυπογραφεί η όποια συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί ή, έστω, να συζητηθεί η δυνατότητα παράτασης στην Βρετανία.

    Οι σκόπελοι που καλείται να αντιμετωπίσει ο Τζόνσον

    Σήμερα, ο Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του στο Κοινοβούλιο. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του περιλαμβάνονται στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου, η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ, όταν θα συγκληθεί εκ νέου το σώμα. Ο Τζόνσον, πάντως, φαίνεται να ελπίζει σε μια συμφωνία, πριν τη σύνοδο της ΕΕ. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Κοινοβούλιο το Σάββατο, στην πρώτη τέτοια περίσταση μετά τον Πόλεμο των Φόκλαντς το 1982.

    Υπενθυμίζεται ότι, για να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, ο Τζόνσον πρέπει να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα των ιρλανδικών συνόρων, πριν λάβει την έγκριση των μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ και στη συνέχεια να προωθήσει αποτελεσματικά την όποια συμφωνία στο Κοινοβούλιο, στο οποίο, θυμίζεται, δεν έχει πλειοψηφία.

    Σε περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία, οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα δύσκολες, προκαλώντας ακόμα και διχασμό της Δύσης, θα ταρακουνήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές και θα δοκιμάσει τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το πρόβλημα της Ιρλανδίας

    Βασικό ζήτημα στην επίτευξη συμφωνίας παραμένει η Ιρλανδία. Απαραίτητος στόχος είναι να αποφευχθεί το σενάριο η Ιρλανδία να αποτελέσει την πίσω πόρτα για την ΕΕ μετά το Brexit, χωρίς να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας.

    Σημειώνεται ότι, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές τι συμφωνήθηκε, αλλά και οι δύο δήλωσαν ότι βλέπουν τον δρόμο προς μια συμφωνία.

    Οι επιλογές παράτασης κυμαίνονται από μια σύντομη περίοδο ενός μήνα έως ένα διάστημα έξι μηνών ή και περισσότερο, ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρειαστεί να συμφωνήσουν ομόφωνα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ