• Διεθνής πολιτική

    Μπούμερανγκ η επιστράτευση για τον Πούτιν – Πως αντιδρούν λαός και αντιπολίτευση

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν


    Μετά από το πρώτο του διάγγελμα για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν επέστρεψε με νέες δηλώσεις προς τον ρωσικό λαό. Ο Ρώσος πρόεδρος με την επιστράτευση που κήρυξε έκανε εντονότερη την ενδοχώρια κριτική.

    Η δεκαπεντάλεπτη πρωινή ομιλία του Ρώσου προέδρου, η οποία ηχογραφήθηκε την προηγούμενη ημέρα και μεταδόθηκε στις 9 το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, ακολούθησε τον κλασικό κανόνα των ομιλιών του προς το έθνος.

    Αντιπολίτευση vs Πούτιν

    Η αντιπολίτευση φαίνεται να άρχισε ήδη τις κινήσεις για να μπορέσει να προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή. Μάλιστα κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους. Ο Ναβάλνι δήλωσε ότι ο Πούτιν στέλνει περισσότερους Ρώσους στον θάνατο για έναν φαλιρισμένο πόλεμο».

    «Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος επιδεινώνεται, κλιμακώνεται και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτόν», δηλώνει ο Αλεξέι Ναβάλνι σε βίντεο από την φυλακή που αναρτήθηκε από τους δικηγόρους του.

    Ρωσικές αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά της κήρυξης επιστράτευσης. «Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι – οι πατέρες, οι αδερφοί και σύζυγοι – θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου».

    Λαϊκή δυσαρέσκεια

    Στην επιστράτευση του Πούτιν αναφέρεται και το Bloomberg, επισημαίνοντας πως υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει λαϊκή δυσαρέσκεια. Τα φόρουμ οπαδών ποδοσφαιρικών συλλόγων πλημμύρισαν από ανησυχητικές αναρτήσεις, ενώ τα δεδομένα της Google έδειξαν μια απότομη αύξηση στα ερωτήματα αναζήτησης για το πώς να φύγει κανείς από τη Ρωσία.

    Στο πλαίσιο μιας μαζικής επιστράτευσης απαγορεύεται σε κάθε πιθανό κληρωτό να εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής του, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές εάν θα ισχύσουν οι ίδιοι περιορισμοί.

    Ο λόγος που το διάγγελμα αναβλήθηκε

    Παρά τα παραπάνω μέτωπα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και την υγεία του. Σύμφωνα με το κανάλι General SVR στο Telegram ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν να στηθεί μπροστά στην κάμερα για να καταγράψει το διάγγελμά του παρουσίασε έντονο βήχα και πόνους στο στήθος με αποτέλεσμα να κληθούν γιατροί.

    «Όταν ο πρόεδρος Πούτιν ετοίμασε το διάγγελμά του και ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την μαγνητοσκόπηση, τότε άρχισε να βήχει. Αρκετές προσπάθεις να ξεκινήσει η μαγνητοσκόπηση ακυρώθηκαν λόγω του βήχα. Μετά την τέταρτη ανεπιτυχή προσάθεια να βιντεοσκοπηθεί το διάγγελμα κλήθηκαν γιατροί στους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραπονέθηκε για πόνους στο στήθος» αναφέρεται στο κανάλι του Telegram.

    Διαβάστε επίσης

    Φόβοι των Κούρδων της Συρίας για μεγάλες αλλαγές

    Εξεταστική Επιτροπή: Φούντωσε ο πόλεμος διαρροών μετά τις αποκαλύψεις του Προέδρου της ΑΔΑΕ

    Ουκρανία: Πώς η ουκρανική αντεπίθεση έφερε την πυρηνική απειλή του Κρεμλίνου



    ΣΧΟΛΙΑ