• Διεθνής πολιτική

    Μπόρις Τζόνσον – Ρίσι Σουνάκ: Επιβολή προστίμων από τις Αρχές για τις παραβιάσεις του lockdown

    • NewsRoom
    Ο  Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ

    Ο  Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ


    Ο  Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, θα λάβουν ειδοποιήσεις με σταθερές ποινές για παραβίαση των νόμων για την διασπορά της Covid-19, μετά από αστυνομική έρευνα σε πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.

    Σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος του επρόκειτο να επιβληθούν και οι δύο σε πρόστιμο επειδή παραβίασαν τους δικούς τους νόμους έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν για την προστασία της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κάλεσε τόσο τον Τζόνσον όσο και τον Σουνάκ να παραιτηθούν.

    Τα πρόστιμα σχετίζονται με πάρτι που γίνονται στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown και είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια συγκέντρωση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου για τα γενέθλια του Τζόνσον τον Ιούνιο του 2020, στην οποία παρευρέθηκε και ο Σουνάκ.

    «Ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος του Οικονομικού έλαβαν σήμερα ειδοποίηση ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία σκοπεύει να τους εκδώσει σταθερές κυρώσεις. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά θα σας ενημερώσουμε ξανά όταν το κάνουμε», λένε πηγές τις κυβέρνησης.

    Τα πρόστιμα είναι πιθανό να προκαλέσουν νέες εικασίες σχετικά με την ηγεσία του Τζόνσον, αφού αντιμετώπισε σημαντική απειλή από το κόμμα του για το σκάνδαλο νωρίτερα φέτος.

    Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι θα ξεπεραστεί η γραμμή επιτρέποντας σε έναν πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει το νόμο.

    Περίπου 20-30 βουλευτές κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι υπέβαλαν επιστολές δυσπιστίας στον πρωθυπουργό, ενώ 54 χρειάζονταν για να προκληθεί μια πρόκληση ηγεσίας.

    Πηγή Guardian

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάρακ Ομπάμα: Ο κίνδυνος πάντα υπήρχε με τον Πούτιν

    Ζελένσκι: Κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τις τράπεζες

    ΝΑΤΟ: Η Σουηδία και η Φινλανδία θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία



    ΣΧΟΛΙΑ