• Διεθνής πολιτική

    Μπόρις Τζόνσον: Κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις της ΕΕ

    • NewsRoom
    Βρετανία

    Μπόρις Τζόνσον, Βρετανός πρωθυπουργός


    Κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να δεχθεί τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς ετοιμάζόταν να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές πως υπάρχουν «ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», εν όψει των διαπραγματεύσεων με την επικεφαλής της Κομισιόν.  Ωστόσο, πρόσθεσε πως η  ΕΕ επιδιώκει ένα «αυτόματο δικαίωμα» για αντίποινα εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου εάν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά της πρότυπα αποκλίνουν από τα δικά του.

    Η βρετανική πλευρά ελπίζει πως η κατ΄ιδίαν συζήτηση την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δείπνο το βράδυ της Τετάρτης θα δώσει πολιτική ώθηση στην διαδικασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένει σε αδιέξοδο λίγο πριν την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου για το Brexti.

    Εάν η συνάντηση εξελιχθεί θετικά για τις δύο πλευρές, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να συζητηθούν οι δύσκολες λεπτομέρειες. Σε αντίθετη εξέλιξη, και οι δύο πλευρές φοβούνται πως δεν θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο η πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, όταν και λήγει η μεταβατική περίοδος.



    ΣΧΟΛΙΑ